Студеният сезон е труден за шофьорите. Много от тях се

...
Студеният сезон е труден за шофьорите. Много от тях се
Коментари Харесай

ADAC предупреждава - Внимание мъгла ! - видео

Студеният сезон е сложен за водачите. Много от тях се държат погрешно и карат прекомерно бързо, а това е извънредно рисково изключително в мъгла. Една от най-важните защитни ограничения, когато мъглата пречи на видимостта, е да се понижи скоростта на шофиране, да се кара изключително прозорливо, да се подсигурява, че има повече от задоволително разстояние до транспортното средство начело и че автомобилът ви е добре осветлен.

Според Федералната статистическа работа (Destatis) сериозните пътни катастрофи, при които мъглата е една от аргументите, най-често се случват през последното тримесечие на годината. В интервала от 2014 до 2018 година статистиците записват съвсем 60 % от тежките произшествия в мъгла през месеците от октомври до декември. Това са катастрофи с телесна щета или съществени имуществени вреди. С 67,2 % повече от две трети от тежките произшествия с мъгла се случват по селските пътища, с 23,6 % към една четвърт в градските региони и с 9,2 % - съвсем всяка десета злополука, е при мъгла по автомагистралите.



С оглед на това законодателят е сложил специфични условия за шофиране в мъгла. Преди всичко е значимо освен да подобрите оптимално възможноста другите да ви виждат, само че и да увеличите личната си видимост. За тази цел правосъдната процедура постановява, да вземем за пример, че късите светлини би трябвало да се включват постоянно, когато видимостта е по-малка от 150 метра на автомагистралите, по-малка от 100 до 120 метра по други пътища отвън обитаемоте места или видимостта е по-малка от 60 до 70 метра в градски региони.

Ако видимостта е доста нарушена, фаровете за мъгла също могат да се включат. Законодателят не дава съответна информация по този въпрос. Според StVO /правилникът в Германия/ шофирането с включени фарове за мъгла е позволено единствено в случай че видимостта е доста затруднена от мъгла, снеговалеж или дъжд. Това важи както за дневни, по този начин и за нощни пътувания.

Фаровете за мъгла имат преимуществото, че разпръскват светлината си по-равно над пътя и по този метод го осветяват по-добре. Когато видимостта на пътя се усъвършенства още веднъж, спомагателните фарове би трябвало да се изключат. В противоположен случай съществува риск от санкция от най-малко 20 евро.

Прословутата задна светлина за мъгла, която доста водачи не помнят да деактивират в точния момент и по този метод заслепяват следния трафик, може да бъде пусната в деяние единствено когато виждате на по-малко от 50 метра разстояние. За да оценят обсега на видимост, водачите се управляват най-добре от стълбовете край пътя, които нормално са на 50 метра разстояние.

Правилото на 50 метра важи и за вярната скорост на шофиране. Ако видимостта е по-малка от 50 метра заради мъгла, снеговалеж или дъжд, не би трябвало да карате по-бързо от 50 км/ч, в случай че не се изисква още по-ниска скорост. Следователно е разрешено да се кара единствено толкоз бързо, че да е допустимо да се съблюдава дистанцията, в което може да се спре при потребност. На елементарен език това значи, че даже скорост по-ниска от 50 км/ч може да е подобаваща. Тези условия важат и за автомагистралите!
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР