Студен мартенски ден през 2022 г. в Лас Вегас. Сестрите

...
Студен мартенски ден през 2022 г. в Лас Вегас. Сестрите
Коментари Харесай

Красивите румънки, които промениха лицето на шаха

Студен мартенски ден през 2022 година в Лас Вегас. Сестрите Александра и Андреа Ботез играят шах против случайни съперници на улица Fremont, предлагайки на всеки, който ги победи, по 100 $. След три часа и половина партии срещу няколко почтени съперници, те не са изгубили нито един мач.
 Бетани Хамилтън - момичето, което на 13 година губи едната си ръка след нахлуване от акула, а през днешния ден е измежду най-хубавите сърфистки в света
Момичето, което на 13 година губи едната си ръка след нахлуване от акула, а през днешния ден е измежду най-хубавите сърфистки в света

Една забележителна и вдъхновяваща история

Около масата им се е събрала навалица. Хората се спират за фотография с по този начин наречените " Кралици на шаха ", които имат 1 милион почитатели в своя Twitch канал BotezLive. Сестрите раздават другарски препоръки на по-младите играчи и ръкостискания на провокиралите ги и изгубили опитни шахматисти.

Най-накрая за заключителен мач против Андреа сяда и президентът на шахматния клуб UNLV. Тя е уверена и повърхностно беседва със сестра си и в чата. Но на втората минута от петминутната партия по скоростен шах, противникът стартира да притиска 21-годишната Андреа.

" Малко плашещо ", разяснява Александра, до момента в който следи сестра си и благодари на феновете, че са се абонирали за канала им. " Това е кулминационната последна борба. "

Без да обръща внимание на терзанието на сестра си, Андреа прави няколко хода и бързо понижава напрежението, печелейки леко преимущество във времето. " Спокойна съм, толкоз съм спокойна ", споделя тя, до момента в който часовникът на съперника й тиктака.

Когато шахът е фамилен бизнес

Разбира се че Андреа е спокойна. Печеленето на партии шах пред тълпи от фенове не е нещо ново за сестрите Ботез, а нещо, което вършат през целия си живот - 27-годишната Александра стартира да играе, когато е едва на шест години.

" Баща ми ме научи по какъв начин да играя шах, а той се беше научил от баба си, тъй като шахът е доста известен в Румъния, откъдето е нашето семейство ", споделя Александра. " Всъщност това беше нещо, което в действителност обичах да върша с татко ми. "

Александра има триумф в надпреварите и бързо излиза наяве, че притежава истински гений. Андреа, която е с шест години и половина по-малка, си спомня, че е пътувала заедно с татко си и сестра си, които са взели участие в влиятелни шампионати като Световното състезание за младежи и Канадското младежко състезание. И въодушевена от кака си, Андреа стартира да играе съществено, когато е на шест.
 Супатра Сасуфан - момичето, което наподобява на Чубака, само че не се тормози от това
Момичето, което наподобява на Чубака, само че не се тормози от това

Тайландката, която страда от синдрома на Амбрас

Всъщност цялото им детство е шах - дълги уикенди на шампионати, учене и подготовка, и всичко това сред учебното заведение. Но на девойките им е приятно и несъмнено им харесва да печелят.

" Един от първите ми мемоари беше последният народен кръг, когато трябваше да печеля първо място. Спомням си всякога, когато съм плакала, тъй като съм изгубила. Но да печелиш след дълга игра, беше огромната тръпка - даже и когато си толкова малък ", разказва Александра.

Но ранният триумф идва и с огромното напрежение. Александра помни по какъв начин на осем е печелила национални надпревари, а нейният треньор й е казвал: " Лесно е да стигнеш до върха. Трудно е да останеш на върха. "

Това не я стопира и се трансформира в нейна цел във всяко съревнование. Александра става петкратна национална шампионка на Канада за девойки и печели националното издание на Съединени американски щати за девойки на 15 години. А през 2013 година, на 18 години, тя доближава нормата за купата FIDE Master за дами.

Когато Александра се мести в лицей, Андреа играе шах в Орегон, където посещава гимназия. Тя държи шахматния си живот (печели канадското младежко състезание по шах U8 за девойки през 2010 година и става шампионка по шах на Британска Колумбия за 2015 г.) далече от живота си в гимназията.

" Бях единственото момиче в единствения клуб по шах в Орегон и всички мъже бяха на 40 или повече години. Никое друго дете не правеше това ", споделя пред The Esports Observer Андреа.

Въпреки че е считан за доминирана от мъжете игра, през последните години усещането за шаха се трансформира. А играта става по-популярна с помощта на възраждането му в поп културата и достъпността му в стрийминг услуги онлайн като Twitch.

" Мисля, че възходящата известност несъмнено оказа помощ за построяването на посланичество за дамите ", споделя Андреа. " За мен беше в действителност значимо да имам общественост - хора, които са като мен. Преди в действителност нямаше девойки. А в този момент, с Twitch, някои от най-популярните шахматисти, които стриймват, са точно девойки. "
 Анна Галкина - момичето, което пие кафето си на -27°C и в ледени води
Момичето, което пие кафето си на -27°C и в ледени води

Откачените занимания на една рускиня

Между пътуванията сестрите Ботез постоянно играят онлайн шах вкъщи и го предават в Twitch. Тогава нещата стават и малко по-шумни, което не е типично за концентрираната тиха игра, с която множеството хора свързват шаха.

Често Александра и Андреа играят и бързи блиц игри на Chess.com, където всеки състезател има единствено пет (или една) минути за игра. Темпото е брутално. Но времето като че ли стопира, когато играят двете - повърхностно си ревизират профилите в обществените мрежи, разискват поп културата, майтапят се и се нервират взаимно, до момента в който играят против топ 1 от играчите на Chess.com.

А техният канал в Twitch се разраства и в него стартират да включват голям брой разнообразни увлечения и занимания. Понякога играят покер, готвят, играят настолни игри и така нататък Стартират и шоуто Botez Travel - посещават разнообразни градове по света като Париж, Лондон, Осло, Дубай, с цел да се срещнат с играчи, да участват на турнири и да учат тактики от най-хубавите в шаха.

И макар че през годините набира известност, шахът онлайн изживява невероятен взрив при започване на пандемията през 2020 година

" Тогава междинната ни гледаемост набъбна 10 пъти ", споделя Александра. " Мисля, че това беше един от дребното пъти в живота ми, когато очите ми се насълзяват от наслада. Направо треперех от неспокойствие. "

Въпреки че постоянно присъства на стриймовете на сестра си, Андреа става втората звезда в шоуто, защото пандемията редуцира последната й година в гимназията.

" Извадих същински шанс, тъй като Алекс правеше това от години, а аз се присъединих точно в идеалния миг - единствено няколко месеца преди шахът да стане " огромната работа "  и числата да набъбнат ", споделя Андреа.

Андреа прекъсва ученето си в колежа и се мести в Ню Йорк, където е към този момент и Александра. Това е и началото на тяхната забележителна история.

В първите дни стриймовете на BotezLive имат единствено няколкостотин зрители едновременно. Сега те могат да се похвалят със средно близо 10 хиляди потребители на всеки стрийм, достигайки връх от повече от 30 000 едновременно.
 Стефани Вировек - момичето, което живе в Tesla с домашните си любимци
Момичето, което живе в Tesla с домашните си любимци

Живот на четири колела и осем лапи

Нито една от сестрите Ботез не е очаквала да има кариера на цялостен работен ден в шаха. " Сега има други млади девойки, които стриймират шах като мен, които са на 19 и са си купили личен апартамент посредством на своя канал ", споделя Александра.  

В първите дни, когато е почнала да стриймва, Александра споделя, че е имала няколко отдадени спонсори и членове на нейната общност, които са подкрепяли финансово живота й като основател на шахматно наличие на цялостен работен ден. Първото й съдействие с марка е с компанията за матраци Helix Sleep, която тя търси, тъй като няма легло, когато се мести в Ню Йорк.

Сега работата с разнообразни марки е едно от обичаните им занимания, само че и метод да изкарват много пари. Сестрите вземат участие в шампионат на Uno в Лос Анджелис, проведен от Cash App, където би трябвало да излизат персонално с други стриймъри на Twitch и да играят игри. Но един от обичаните стриймове на Андреа е спонсорираният от марка грим, по време на който двете се разкрасяват една друга.
 Шийна Холанд-Долан - дамата, която на 20 година схваща, че има 77 секрети братя и сестри
Жената, която на 20 година схваща, че има 77 секрети братя и сестри

Една същинска история от Кливланд,Охайо

С повишаването на популярността им, сестрите Ботез споделят, че към този момент имат лукса да избират коя комерсиална марка е подобаваща за тях. Сега влагат огромна част от извоюваните по този метод пари назад в личния им канал. А така Андреа и Александра Ботез несъмнено ще продължат да показват едно друго лице на шаха, каквото повечето от нас не бяхме виждали.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР