Студ, глад и изчезване на човечеството - такива картини рисуват

...
Студ, глад и изчезване на човечеството - такива картини рисуват
Коментари Харесай

Огън вместо небе - учен разказа как и кога слънцето ще изгасне

Студ, апетит и изгубване на човечеството - такива картини рисуват доста писатели в апокалиптични истории, свързани с естественото изгубване на Слънцето. Наистина ли всичко е толкоз неприятно, има ли вяра или всичко е доста по-лошо?

Как работи Слънцето?

Слънцето грее от към 4,6 милиарда години. Водородът служи като " дърва " за този огън, който е блажен за вас и мен, сподели ръководителят на образователно-научния клъстер " Институт за високи технологии " на IKBFU. И. Кант, лекар на физико-математическите науки, професор Артем Юров, написа РИА Новости.

" Слънцето има голяма маса, която основава мощ, която се стреми да компресира, свие нашата звезда. И това може да се случи доста бързо, в случай че не беше едно нещо. А точно пламтяща атомна пещ в центъра на Слънцето ", изясни ученият.

Според него температурата в тази " печка " доближава 15 милиона ℃, а към този момент при 10 милиона законите на физиката задействат могъщата мощ на термоядрена реакция.

" Ядрата на водородните атоми се сливат едно с друго и се трансформират в хелиеви ядра. Интересно е да се означи, че в случай че добавите масите на две водородни ядра, се оказва, че тяхната обща маса е по-голяма от масата на полученото хелиево ядро, ", изясни Юров.

Именно тази " изчезнала " маса се употребява за освобождение на голяма сила, посочи специалистът. Разбира се, с изключение на хелий, пораждат и други ядра - вътре в Слънцето протича много комплицирана нуклеарна химия - само че водородът и хелият са изцяло задоволителни за образец.

Кога ще стартира " краят на света "?

„ Мирната картина на салдото на две сили - гравитацията, стремяща се да се компресира, и натиска на термоядрена пещ, стремяща се да се „ популяризира ", ще продължи към 5 милиарда години, само че по-късно грандиозна, немислимо грандиозна и смъртоносна за хората ( в случай че към момента ги има) ще стартират процеси ", сподели Юров.

Въображението на писателите на научна фантастика постоянно рисува света на далечното бъдеще, когато Слънцето просто изгасва или е на път да изгасне. И при тези условия се разиграват удивителни, даже не фантастични, а по-скоро фантастични истории, изясни той.

" Реалността ще бъде доста по-страшна и по-зрелищна! След 5 милиарда години съвсем целият водород в ядрото на Слънцето ще бъде сменен от новообразуван хелий, тъй като той е по-плътен и измества водорода. Водородът в звездата обаче остава цялостен. Но не в центъра. А в регионите в близост, където температурата е по-ниска ", споделя ученият.

Според него това ще докара до обстоятелството, че топлината и най-важното - натискът, приближаващ от центъра, ще стартира да отслабва. Но това въобще не значи, че догатките на сценаристите за плавното избледняване на звездата ще се осъществен.

Гигантско алено слънце в цялото небе

" Спадането на налягането, избухващо от вътрешната страна, ще докара до обстоятелството, че компресивната гравитация най-сетне ще стартира да поема и Слънцето ще стартира да се свива. И след известно време, заради това компресиране, температурата на звездата ще се увеличи внезапно ", изясни Юров.

В резултат на това, когато температурата в тънката атомна обвивка, прилепнала към хелиевото ядро, доближи 10 милиона градуса, термоядрената машина ще стартира още веднъж да трансформира водорода в хелий, когато се отделя топлота.

" Старият огън ще пламне още веднъж. Но в този момент всичко това ще изгори не в ядрото, а в тъничък пласт водород към хелий. В резултат на това ще настъпи освен извънредно интензивна реакция, само че и внезапно повишение на налягането, което ще докара до слънчево отичане ", споделя професорът.

Според него планетите, които са най-близо до Слънцето, ще бъдат атакувани: Меркурий несъмнено ще почине вътре в издут колос, Венера, съгласно изчисленията, ще бъде на ръба.

„ Вероятно Слънцето няма да доближи Земята, само че това няма да й помогне: всички океани ще се изпарят, атмосферата ще се изпари. Всичко ще бъде изпълнено с лава... Средната температура на планетата ще бъде няколко хиляди градуса. огнен пъкъл, с очарователно алено Слънце по цялото небе... Така че климатичните условия на Земята през този интервал ще изключват живот ", продължи ученият.

Има ли късмет човечеството?

Теоретично стартирането на термоядрена реакция на хелий в ядрото на Слънцето може теоретично да успокои вилнеещата звезда. Но това изисква десетократно повишение на температурата - до 100 милиона ℃, сподели Юров.

„ Тази температура в последна сметка ще бъде достигната вътре в аленото подуто Слънце: по време на изгарянето на водорода, по-плътен хелий ще тече към центъра. Това ще докара до възходяща компресия на ядрото, което ще се нагрява от ден на ден и повече, до момента в който „ Той завоюва Няма да покаже 100 милиона градуса и ще има мълния, която ще бележи стартирането на машина за синтез на хелий, след което Слънцето ще се свие и ще стане по-спокойно ", сподели той.

Това " умерено " горене ще продължи не повече от 10 милиарда години, а заради доста повишение на температурата, доста по-бързо - към 100 милиона години. През това време, съгласно Юров, хелият ще измести нови и по-тежки ядра на въглерода и кислорода, чието " запалване " ще изисква 600 милиона градуса. Но няма да има нови цикли - масата на Слънцето е прекомерно дребна, с цел да продължи този развой.

" Следователно свиването ще продължи и вследствие на това Слънцето ще се трансформира в бяло джудже - бяла, необикновено плътна звезда с размерите на Земята. И едвам по-късно ще стартира процесът на изстудяване и избледняване. За известно време, светилото ще наподобява като нашата Луна, а по-късно безкрайна нощ ", заключи професорът.

Според него единственият късмет за човешката цивилизация е в проучването на галактическото пространство и далечни планети. В същото време можете да започнете от Марс, защото подутото алено Слънце няма да доближи тази планета и също така може даже да сътвори напълно естествени и топли условия там за няколко милиарда години.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР