“Сценарият “Синьо лято“ е стабилен. Очакванията са сценарият да няма

...
“Сценарият “Синьо лято“ е стабилен. Очакванията са сценарият да няма
Коментари Харесай

Проф. Витанов за COVID-19: Тръгваме към 2000 случая на ден

“Сценарият “Синьо лято “ е постоянен. Очакванията са сюжетът да няма проблеми със стабилността до 15 юли. Лятната вълница си напредва ". Това написа математикът от Българска академия на науките проф. Николай Витанов в границите на ежедневните си разбори за разпространяването на пандемията от ковид у нас. 

Витанов още веднъж предизвести, че българите може да си " внесем “ модифицирания Омикрон от Гърция или Западна Европа, където заболеваемостта е висока. Но увери, че към този момент модифицираният Омикрон не съумява да възпламени дифузното разпространяване, за което е нужно базовото репродуктивно число да надмине 1.00. 

“Индекса за страната е към 4 пъти под сериозната стойност. Има муден напредък на стойностите на показателя в огромните градове. Очаква се обстановката бавно да се утежнява. По южната граница има покачване. Импорта пораства. Това се очакваше ", предизвести математикът. 

Витанов напомни и предизвестието си " Като надхвърлим 1000 нови случая дневно, добре е да сте с нараснало внимание и да избягвате места, където се събират доста хора за дълго време.  Надхвърлихме 1000 случая дневно. Тръгваме към 2000 случая дневно. Пазете се към този момент, изключително в огромните градове, където има доста хора, събрани на едно място ".  

Витанов проучва и прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост - картата на риска. “Виждате –  типична лятна картина с предстояща по-голяма заболеваемост по морето поради скупчването на хора и около София-град поради почивките в Гърция и ваканцията на гурбетчиите. Червеното се чака да пораства бавно на повърхност ".

Очакванията са да стартира леко повишение на заетостта на леглата в лечебните заведения, написа още математикът. И посочи: " Но заетостта е толкоз ниска, че не се чакат проблеми освен за тази седмица, само че и доникъде на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото ". 

По думите му сюжетът " Празни лечебни заведения “ няма да се дестабилизира да края на лятото. “От вас се желае успокоение и невъзмутимо да се пазите, с цел да не си лепнете Ковида. Може и да протича по-леко, само че не знаете що за хронични заболявания може да ви се задействат след това. Тъй че пазете се. Господ е наш човек, подава ни ръка да изкараме умерено лято. Но в кошарата няма да ни вкара. От нас си зависи ", написа проф. Витанов. 

Той предвижда, че смъртността от COVID-19 ще остане ниска до края на лятото.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР