Сценаристи, автори на съдържание за кино, радио и телевизия излязоха

...
Сценаристи, автори на съдържание за кино, радио и телевизия излязоха
Коментари Харесай

Сценаристи излязоха на протест пред Народното събрание

Сценаристи, създатели на наличие за кино, радио и телевизия излязоха на проява пред Народното събрание. Те упорстват за групови контракти, заслужено заплащане и съблюдаване на европейските практики.

Сценаристите упорстват за бързо приемане на измененията в Закона за авторското право и сродните му права, който би трябвало да транспонира европейски наставления. Според Българска асоциация на филмовите, телевизионни и радио сценаристи, измененията са закъснели с повече от година. Те ще подсигуряват правата на създателите, само че съгласно Българската асоциация на филмовите, телевизионните и радио сценаристи (БАФТРС) измененията, готови от Министерството на културата и гласувани от Министерски съвет, ощетяват създателите, по тази причина сценаристите упорстват депутатите да се срещнат с предложенията им, а Министерството на културата да организира договарянията за групови контракти и да се ангажира с краен период за подписването им.

Исканията са подкрепени от БАФТРС, Сдружението на филмовите и телевизионни режисьори, Асоциацията на българските оператори и „ Филмаутор ”.

14 юни е разгласен за международен ден на взаимност с американските сценаристи, които стачкуват към този момент повече от 40 дни против студията и платформите с претенции за обективни контракти и хонорари.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР