Стряскащи данни: концентрацията на опасни аерозолни частици, заразени с коронавирус,

...
Стряскащи данни: концентрацията на опасни аерозолни частици, заразени с коронавирус,
Коментари Харесай

Експеримент показва кои помещения са опасни за разпространението на COVID-19

Стряскащи данни: концентрацията на рискови аерозолни частици, инфектирани с ковид , се доближава прекомерно бързо в затворени пространства. Учени от Техническия университет в Берлин са провели опити и дават рекомендации. Вижте ги в:

Ни би било зле, в случай че аерозолните частици във въздуха имаха неприятен аромат – като цигарения пушек, да вземем за пример. Той се разнася из въздуха на стаята съвсем толкоз бързо, колкото и аерозолните частици, които човек отделя при дишане, говорене, кашляне, смях, пеене или прозяване. Само че аерозолите, които стигат до 10 микрометъра на величина, т. е те са 10 пъти по-малки от човешки косъм - не могат да бъдат видsни, помирисани, вкусени или въобще усетени.

Човек обитава с часове в някое помещение, въпреки то от време на време да е претъпкано с сходни аерозолни частици. Това не би било проблематично, в случай че някои от тях не носеха инфекции. Защото вирусите, като да вземем за пример този на ковид, са към пъти по-малки от аерозолните частици, те полепват по тях и оттова попадат в дихателните пътища на индивида. Какво значи това – че в случай че в помещението влезе човек, който е инфектиран с вируса Sars-CoV-2,той стартира непрекъснато да пръска към себе си аерозолни частици с рисковия вирус.

От концентрацията зависи рискът

Всичко това е известно и в този момент. Учени обаче под пара изследват при каква тъкмо централизация на аерозолни частици във въздуха ситуацията за хората става рисково. Подобни изследвания в този момент бяха направени в Техническия университет в Берлин, отбелязва „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " и оповестява, че сериозната граница е достигната при централизация от към 3000 вируса във въздуха.

Колкото по-голям е техният брой, толкоз по-голям е и рискът. Човек няма съвсем никакъв метод да се защищити от инфектираните аерозолни частици. Попаднали във въздуха, те се разнасят и от най-малкия лъх. Изданието твърди също, че концентрацията на аерозолите във въздуха няма по какъв начин да се откри и с елементарни механически средства. Учените от Берлин оферират обаче прагматичен излаз от тази задънена улица.

Те считат, че като мярка за централизация на аерозоли може да се вземе концентрацията на въглероден двуокис, издишван от хората в едно помещение,. ФАЦ отбелязва и това, че достигането на сериозна централизация на заразни аерозоли зависи от размера на помещението, броя на хората, които се намират в него, както и от достъпа на чист въздух. Важни в това отношение са вентилационните устройства, които обменят въздуха в пространствата.

Няколко опита

След направените опити учените открили следното: в офис от към 20 кв.м. с височина на помещението 3 метра и при съществуване на вентилация, която подменя въздуха два пъти на час, е безвредно да се престоява не повече от 80 минути, в случай че в него работят двама души, единият от които инфектиран. Защото след 80-тата минута коренно се усилва рискът човек да поеме това сериозно равнище на инфектирани аерозоли, което би го разболяло. В помещение от 100 кв. м. 10 души биха могли да обитават безвредно в продължение от 3 часа, без да рискуват да се заразят. Неслучайно водещият вирусолог в Германия Кристиан Дростен на няколко пъти акцентира какъв брой значимо е да се проветрява въздухътв затворени пространства. Това, съгласно него, е даже по-важно от бърсането на повърхности с дезинфектант.

ФАЦ разяснява този резултат на фона на вероятността от началото на новата образователна година децата да седят по 25 до до 30 души в клас и цитира инж. Мартин Кригел – ръководител на проучването от ТУ в Берлин, който споделя: „ Само след две минути сходна класна стая ще е цялостна със заразни аерозоли ". Той моли към учебните заведения да премислят своите концепции за началото на новата образователна година.

Идеални условия за вируса

Други изявления също обръщат внимание на въздействието на околната среда върху разпространяването на Ковид-19. Установено е било да вземем за пример, че в кланицата на компания „ Тьонис " в немската провинция Северен Рейн-Вестфалия, където имаше гърмеж от инфекции, единствено един-единствен инфектиран служащ е популяризирал болестта след десетки, някои от които са се намирали на 8 метра разстояние от него. Особено неподходящо въздействие са оказали също ниските температури в цеха за месопреработка, е другият извод.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР