Струващата 660 милиона долара сграда Amager Bakke е сред една

...
Струващата 660 милиона долара сграда Amager Bakke е сред една
Коментари Харесай

Туризъм в завод за боклук? Датчаните смятат това за добра идея

Струващата 660 милиона $ постройка Amager Bakke е измежду една от най-високите в Копенхаген. Но тя изпъква по доста аргументи - и една от тях е, че ще съставлява първата ски писта в града, когато отвори през тази есен.

Но Копенхил, както локалните я назовават, е доста повече от това. Тя има 84-метрова стена за катерене, ресторант и бар, заобиколен от покрити с дървета пътеки за разходка.

 Ски пистата
Източник:

Ски пистата

И още нещо: в нея се намира и най-технологичния цех за боклуци в света. И тъкмо както трансформира пейзажа в Копенхаген, ще промени и усещането за градска резистентност на международно равнище, написа Bloomberg.

За датчаните тя е перлата в короната в опита на столицата да се трансформира в първия въглеродно-неутрален град в света още през 2025 година.

Това е " доста амбициозна цел... само че към този момент сме напреднали ", споделя кметът Франк Йенсен. " Нашите излъчвания на въглероден диоксид към този момент са с 33% по-малко по отношение на 2005 година ". Когато проработи, заводът ще може да гори по 35 тона отпадък в час - до момента в който понижава излъчванията с 99,5%.

 Поглед от горната страна
Източник:

Поглед от горната страна

И това е просто един от доста зелените планове на Копенхаген. Но това се оказва и проблем: с помощта на актуалните стратегии за преработване, няма задоволително отпадък в цяла Дания, с цел да изпълни всички 28 завода. А еврорегулациите вършат внасянето на отпадък прекомерно мъчно.

Затова градът се обръща към туризма, който носи над 6,5 милиарда $ годишно - с цел да направи заводът стопански резистентен. Това е и една от аргументите той да е с такава централна локация в границите на града - и едвам на 13 минути от летището.

 Снимка 346939
Източник:

Повечето гости в никакъв случай няма да видят вътрешността на комплекса. Те ще бъдат признати в прелестното, изчистено и минималистично лоби, където ще има стена за катерене и два лифта, посредством които ски ентуасиастите ще стигат до върха, където ще ги чака дългата 180 метра писта. А по-късно ще могат да изпият по бира във вътрешния бар.

Целта е към 300 000 души да посещават завода за отпадък всяка година, в това число 65 000 скиори.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР