Струва ви се, че котката ви не е особено ентусиазирана

...
Струва ви се, че котката ви не е особено ентусиазирана
Коментари Харесай

Как да мотивирате котката си при дресировка

Струва ви се, че котката ви не е изключително въодушевена да научи триковете и навиците, на които желаете да я научите? Или може би котката ви продължава да се придържа към неприятните котешки привички, от които желаете да я откажете? Спокойно, не сте единствените с този проблем.

Дресирането на котката не е лесна работа. Но с самообладание, постоянноство и верния проект е изцяло допустимо да обучите котката си да се държи тъкмо по този начин, както желаете. Най-важното при всеки проект за образование на котка е мотивацията. Затова се уверете, че всякога, когато котката ви направи нещото, на което желаете да я научите, тя бива възнаградена - по този начин тя ще е по-склонна да го повтори.

Стъпка 1 - Коригирайте упованията си

Общоприетото мнение е, че котките вършат какво си желаят, когато си желаят, както си желаят, без да се преценяват със стопаните си. Поради тази причина доста стопаните на котки през цялото време считат, че няма по какъв начин да дресират котката си. Истината е, че котките доста наподобяват на хората. Те вършат това, което им е преференциално и заобикалят това, което не е. Подобно на нас, те избират да вършат неща, от които ще завоюват нещо и заобикалят тези, които не си костват напъните или биха довели до наказване на котката.

Важното е да запомните, че не можете да очаквате котката ви да прави нещата, които желаете от нея единствено тъй като на вас ви се желае по този начин. Представете си, че шефа ви е решил да спре да ви заплаща заплата и осигуровки, само че чака от вас да продължите да работите по същия метод тъй като на него по този начин му и комфортно. Звучи налудничаво нали?

Стъпка 2 - Изберете вярната премия

Напълно е допустимо към този момент да имате построена мощна прочувствена връзка с котката си, само че с цел да я мотивирате да промени държанието си, ще ви би трябвало освен това - значимо е да я награждавате по метод, който тя би оценила. Започнете като откриете това, което стимулира котката ви. Има ли обичана играчка? Любимо лакомство за котки?

Може би пък котката ви е от вида домашни любимци, които обичат да се сгушат в скута ви, когато седнете. Открийте нещата, които котката ви обича и ги използвайте като награди, когато се държи по метода, по който желаете. Уверете се, че употребявате няколко разнообразни награди, с цел да поддържате интереса на дребния си другар. Ако играта с вас е обичаното нещо, да вземем за пример, използвайте разнообразни котешки играчки, до момента в който си играете с нея, с цел да разнообразите заниманието.

 Обучение на котката

Котката ви би трябвало да вижда премията, която давате, като нещо потребно или прелестно, което си коства усилието. Ако желаете да я научите на по-сложен трик или държание, премията, която получава, би трябвало да бъде по-голяма и по-хубава от тези, които бихте дали, в случай че прави нещо по-лесно.

Котката ви може също по този начин да оцени премиите ви по друг метод в разнообразни обстановки - в случай че обстановката или средата, в която сте, подготвя към повече разпръскване, може да се наложи да й дадете по-ценна премия като да вземем за пример малко риба звук вместо котешка храна.

Взимайте в поради и настроението на котката, когато избирате премията - в случай че котката ви наподобява отпусната и спокойна би било по-добре да я погалите малко, до момента в който в случай че забележите, че е енергична и дейна би било по-добре да я премиите с игра.

Имайте поради обаче, че даването на премия оказва помощ за тласкане към мечтано държание единствено в случай че котката ви я вижда като премия. Така че даже вие да си мислите, че ласките, похвалите или лакомствата са добър метод да премиите напъните на вашия домакински любим, вашата котка може да е на друго мнение, изключително в обстановки, където тя е раздразнена или разтревожена. Затова просто се постарайте да изберете вярната премия съгласно характера на котката и съответната обстановка.

Стъпка 3 - Забравете за наказването

За да поддържате котката си стимулирана, се концентрирайте върху награждаване на мечтаното държание, вместо наказване на нежеланото.

Наказанието е значително непродуктивно и основава непотребен стрес за домашния ви любим без в действителност да взема решение казуса с държанието. Пръскането на котката с вода, когато я хванете да си остри ноктите на дивана, не я учи да спре да дере дивана - учи я, че вие сте непредсказуеми и нападателни, което няма да промени държанието й към дивана, а към вас.

 Дресиране на котка

Много е евентуално котката ви да продължи да си остри ноктите там - тя просто ще го прави на по-скрито място или когато не сте в близост. Наказанието също може да изостри други проблеми като експанзия при котката или маркиране. Награждаването при позитивно държание постоянно е по-добрия вид, когато желаете да измененията държанието на домашния си любим.

Опитайте се да не създавате отрицателни асоциации за котката си. Котките постоянно се учат посредством опита си какво си коства и какво не си коства напъните. Ако котката ви научи, че чуването на името води до приемане на лакомството, тя ще се научи да идва при повикване. Но в случай че повикате котката по име и по-късно й дадете хапче, тя ще запомни това и идващия път е по-малко евентуално да пристигна при вас като я повикате.

Важно е да извършите всички неприятни за тях неща (като слагане в клетка, предоставяне на хапчета, рязане на нокти и ресане) допустимо минимум стресиращи. Избягвайте да изисквате от тях да вършат нещо тъкмо преди тези обстановки, с цел да не се научат да свързват това държание с нещо неприятно. Затова вместо да викате котката си по име, когато би трябвало да я сложите в клетката - занесете клетката при нея.

Или в случай че няма по какъв начин да го избегнете, дайте на котката си огромна премия. Ако котката ви се научи, че откакто си одобри лекарството ще получи вкусно лакомство, възможностите да си одобри лекарството непринудено идващия път ще се усилят с времето.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР