Струва ни се като лесен въпрос - коя е най-високата

...
Струва ни се като лесен въпрос - коя е най-високата
Коментари Харесай

Кой наистина е най-високият връх на Земята

Струва ни се като елементарен въпрос - коя е най-високата точка на планетата? Всеки би дал отговор без съмнение, че това е връх Еверест в Хималаите. Със своите 8848 метра над морското ниво мъчно бихме намерили по-високо място. Но, в случай че измерим дистанцията от центъра на Земята до върха, Еверест е превъзхождат от няколко други върха.

 Чимборасо в Еквадор

Чимборасо в Еквадор

Чимборасо в Еквадор е един от тях. Може да се слави със " скромните " 6268 м, само че в случай че се мери височината му от ядрото на Земята до върха му, той ще превъзхожда хималайския колос с цели 2168 м, тъй като се намира на най-изпъкналата част на Земята покрай екватора.

 Обсерваторията на Мауна Кеа, Хавай

Обсерваторията на Мауна Кеа, Хавай

Еверест ще бъде компрометиран от още един връх в топлата част на планетата. Мауна Кеа е загаснал вулкан на остров Хавай с височина 4207 м. Ако обаче пресушим водата към него, той ще остане да стърчи на височина от 9330 м. Също толкоз провокационен за Еверест е фактът, че най-дълбоката част на Марианската котловина, която е най-дълбокото място на земната кора, е 10 984 м - хималайският връх напряко би се " удавил " в него.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР