Струва ми се, че заради събитията в Хасково сме изправени

...
Струва ми се, че заради събитията в Хасково сме изправени
Коментари Харесай

Т. Галунов: Има прибързаност с оставката на Добрев, прозира идея за потулване на конфликта



Струва ми се, че поради събитията в Хасково сме изправени пред следващия скандал в нашия политически живот. Това сподели за предаването „ 12+3 “ по „ Хоризонт “ политологът проф. Тодор Галунов

Тук може да се създадат и аналогии и с това, което наблюдаващи нарекоха аферата " Суджук гейт ". Тук значително се намесиха, съгласно мен, два съставния елемент. Първо, ясно е, че има вътрешнопартиен проблем, тъй като се видя, че млада конструкция - на ГЕРБ - Хасково се разграничи от кмета, само че незабавно се примесиха и междупартийни проблеми. Става въпрос за офанзивата, която пристигна от Българска социалистическа партия против модела на ръководство в Хасково. Тоест, казусът, зародил като вътрешнопартиен, доста бързо прераства в междупартиен. В тази връзка ми се коства, че тук сме изправени пред един необикновен модел, при който се сблъскват най-малко два вида ползи.

Според учения решението на Делян Добрев е било подбудено от предпочитание да спести абсурда към себе си, а евентуално и от предпочитание да спести проблем на ГЕРБ.

Другото, което е забавно, е, че имаме една оставка на народен представител, която по принцип е едностранен акт и не би трябвало да се дебатира по този метод, само че видяхме, че пък като че ли вътре в партията няма консенсус във връзка с бъдещето на към момента депутата Добрев.


Ние можем единствено да гадаем дали той съжалява за тази оставка, дали оставката е била съгласувана с партийното управление. Има един детайл на припряност на оставката, може би и тук прозира концепцията дали с тази оставка не се целеше въпреки всичко някакво потулване на спора, който спор не е в полза на ръководещата партия, изрично.

Според Галунов е допустимо да има още сходни случаи като този в Хасково, тъй като:

Тук има един необикновен модел на българския политически живот. Първо, депутати от съответните райони, мисля, че се престарават в своята концепция да лобират за региона, от който са определени. Все отново ние би трябвало да напомним конституционния текст, в който депутатите са депутати на целия българския народ, а освен на своите гласоподаватели. Именно тази концепция, която носят депутатите, в общи линии намират поддръжка, като лобират интензивно за своите райони, коства ми се, че в тази ситуация е изиграла неприятна смешка на Добрев. Освен това, опитите да се " кадрува " в прочут смисъл, опитите да се смесват пълномощия на кмет и народен представител, също са нещо, което в българския политически живот продължава да се среща и съгласно мен не приказва добре за българската политическа действителност.

Според учения на този стадий Борисов управлява крепко и партията, и своите депутати и абсурдът не заплашва целостта на ГЕРБ.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР