Струва ми се, че ще се сблъскаме с огромни проблеми,

...
Струва ми се, че ще се сблъскаме с огромни проблеми,
Коментари Харесай

Талева, която ще разследва главния прокурор: Не знам къде ще стоя, не знам с кого от МВР ще работя

Струва ми се, че ще се сблъскаме с големи проблеми, призна тя пред Висш съдебен съвет
10 дни преди ad hod прокурорът да встъпи в служба царува безпорядък и неясноти

В битов проект не знам по какъв начин ще стоят нещата. Не знам къде ще бъда позиционирана, добре е да съм на място, където ще бъда най-независима от основния прокурор, който би трябвало да проверявам. Това разгласи пред Висш съдебен съвет арбитър Даниела Талева от Софийски градски съд, която беше избрана за прокурора, който ще проверява и.ф. основния прокурор Борислав Сарафов. Тя и шефката на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд Лада Паунова, при която идват сигналите, желаеха да бъдат изслушани от кадровия орган. Причината е, че има много неясноти, даже чисто битови към тази нова служба.

Вторият въпрос, който арбитър Талева посочи, е чия система ще употребява. " Ще ми се да ми се дадат такива условия, че да бъда самостоятелна от лицето, което ще проверявам - и.ф. основния прокурор. Това са опасенията ми ", призна тя. 

Атанаска Дишева я попита дали към този момент е встъпила в длъжността и в случай че не за какво това още не се е случило?

" Не съм встъпила в длъжността, не преставам да бъда арбитър в Софийски градски съд и единствената причина е, че се възползвам от едномесечния период, който законът ми дава, употребявам го да си допиша делата, които са завършили с краен акт ", отговори Талева. Според нея щяла да успее да встъпи в едномесечния период.

Дишева я попита за секретното деловодство на ВКП, дали ще е нужен умишлен чиновник, а и дали ще й е нужна администрация.

" Няма по какъв начин да знам от каква администрация ще нуждая се, тъй като съм работила единствено като арбитър. Мисля че е добре да има обособен деловодител и обособен чиновник в секретното деловодство, който да се занимава с активността на ad hod прокурора ", счита Талева. Олга Керелска я попита по кое време е срокът й за встъпване. 

" 10 декември, аз съм към края на делата, които дописвам, остават ми претекстовете на предпоследното дело и още едно дело, което няма да ми отнеме време. Не се смотавам ненужно, пробвам се да оставя колкото се може по-малко завещание на сътрудниците от Софийски градски съд ", отговори Талева. 

Евгени Иваанов се поинтересува по какъв начин си показва мястото и ситуацията, където би се чувствала самостоятелна. 

" Не знам дали ми доближава въображението, само че в случай че може да не се засичаме през час с основния прокурор, който би трябвало да проверявам. Не знам и по какъв начин ще стои въпросът, когато би трябвало да изляза в отпуск, от кого ще желая да ми подпише, от основния прокурор, който би трябвало да проверявам ли. Разбирате конфузността на обстановката, в която съм сложена от законодателя ", изясни Талева. 

Евгени Иванов добави, че и той се мъчи да употребява фантазията си, с цел да си показа това напълно място, където тя да се нарежда. 

Той попита Талева дали и чиновниците би трябвало да бъдат самостоятелни. Според нея щяло да бъде добре. 

Тя изясни, че евентуално в годините отсега нататък ще има и други сътрудници като нея. Затова в този дух трябвало да се обмислят нещата. Въпросите трябвало по този начин да се решат, че и идващите да извършват умерено отговорностите си. 

" След като встъпите, би трябвало да започнете и да работите, не може да се отсрочва отсега нататък във времето ", каза Евгени Иванов. Той я попита откакто употребява термина проверявам, означавали, че наложително би трябвало да се образува досъдебно произвеждане. Според него било добре първо да  ма инспекция. 

Талева изясни, че явно е употребена погрешно термина, само че била непредубедена, като арбитър се научила да бъде безпристрастна. 

Огнян Дамянов я попита дали от Министерство на вътрешните работи, които ще правят следствието, някой се е свързал с нея. Той подсети думите на Лаура Кьовеши, че имало проблем с проверяващите от Министерство на вътрешните работи. Самият Дамянов имал не положителни мемоари от проверяващи от Министерство на вътрешните работи. 

" Това е визията на законодателя, а не моето схващане ", изясни Талева във връзка на текста, че следствието на основния прокурор ще се прави от чиновници от Министерство на вътрешните работи. " Никой до този миг не се е свързал с мен, въобще не знам кои са сътрудниците, с които ще работя. Изобщо не знам на какви критерии ще дават отговор сътрудниците от Министерство на вътрешните работи ", отговори Талева.  

Боян Магдалинчев изясни, че по този въпрос взел отношение още, когато се разглеждал механизма за следствие на основния прокурор. Министърът на вътрешните работи можел с вътрешна заповед да вкара правила, без да се знае на какви критерии ще дават отговор чиновниците. 

" Струва ми се, че ще се сблъскаме с големи проблеми ", призна Талева. Апелът й бил Висш съдебен съвет да й оказва помощ. " Законодателят явно не е дообмислил до дъно нещата ", изясни Талева. Гергана Мутафова разясни, че законово не вижда метод, по който да й изградят администрация. 

Думата взе и арбитър Лада Паунова, която е шефка на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд. Именно при нея идват сигналите против основния прокурор.  

Тя изясни, че той не можел да провежда административната активност на проверяващия основен прокурор. Ако преписките бъдат завеждани в деловодната система на прокуратурата, то основният прокурор и заместниците му имали достъп до нея. И в случай че той издадял достъп на някого, можело да бъде укорим. " Ако решите, че може да оторизирате основния прокурор или негов заместител да издаде заповед, това е ваше право ", добави Лада Паунова.   
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР