Структурата на този козунак е малко по-различна, но вкусът е

...
Структурата на този козунак е малко по-различна, но вкусът е
Коментари Харесай

Козунак с квас и стафиди

Структурата на този козунак е малко по-различна, само че усетът е все по този начин луксозен

Необходими Продукти

● брашно - 300 г + за поръсване на плота
● яйца - 2 бр. + 1 жълтък
● олио - 40 г
● прясно мляко - 80 мл
● краве масло - 30 г
● естествен мая - 90 г
● захар - 80 г + за поръсване
● ванилия - 1 прахче от 2 г
● кора от портокал - 1 и 1/2 с.л. настъргана тънко
● кора от лимон - 1 с.л. настъргана тънко
● стафиди - 1 шепа
● ром - 4 капки

Начин на подготвяне

За да приготвите козунак с естествен мая, се въоръжете, първо, с самообладание и знайте, че ще ви отнеме малко повече време от елементарното.

За разлика от тестото с квас, това с мая изисква повече месене и дълготрайно втасване, изключително когато в допълнение е усложнено със повече захар и лой.

Това, което би трябвало да извършите, е авансово да освежите своят мая с лъжица - две брашно и малко вода и да изчакате към часа два да шупне. По принцип няма тъкмо време за активиране на домашния мая заради повода, че всеки е друг и отглеждан с друга дълготрайност от време, с което и силата му не е една и съща. Има домакини, които отглеждат своят мая година, други от две седмици - несъмнено по-дълго отглежданият е по-силен и тестото с него шупва по-бързо. Роля играе и самото брашно, от което е захванат, и поддържан, дали е бяло, дали пълнозърнесто, ръжено, пшенично, спелта и така нататък

Моят мая е захванат от ръжено брашно и подхранван с най-различни - от бяло пшенично, лимецово, спелта и други.

Но да пристъпим всъщност към рецептата:

В купа се смесват брашното, освеженият мая (90 г), леко разрушените яйца със захарта, олиото и млякото. Добавят се ароматите от цитрусови кори и ванилия.

Омесва се безпрепятствено тесто, като последователно се вкарва и маслото в него. Меси се дълготрайно и в случай че лепне, се поръсва брашно в допълнение. Може да се употребява кухненски робот, който да ви спести време и старания, а и да предотврати сериозния миг първоначално, когато тестото много лепне.

Когато е готово, се оставя в купата да шупва часове, до момента в който удвои размера си. (казахме, че тъкмо време няма по какъв начин да се определи). Трябва съдът да е увит със стреч фолио.

Аз го омесвам по обяд и го оставям до вечерта. Ако още не се е навдигнало задоволително, го добавям в ледник до идващия ден. На сутринта вадя и то си е бухнало. Изчаквам да се отпусне на стайна температура, прибавям стафидите, разбърквам за няколко минути и оформям на плитка.

Имайте поради, че даже и да се направи съвършено оформяне на козунака, при последващото наново втасване формите съвсем ще се слеят, само че това в последна сметка не е проблем.

Оформената козуначена плитка се слага в намазнена или покрита с хартия за печене дълбока форма за кейк със общоприетите правоъгълни размери.

Така още веднъж шупва съвсем през целия ден или до момента в който извърши цялата форма.

Намазва се с разрушен с няколко капки вода и олио жълтък и се поръсва с навлажнена с ром захар.

Пече се в авансово загрята на 170°C фурна за към 35 минути и се наглежда да не загори от горната страна. Ако тръгне да потъмнява се покрива със алуминиево фолио през последните минути.

Готовият домакински козунак се оставя да изстине преди да се нареже. Той е с достоверния усет, само че структурата му е малко по-различна.

Определено е неудържим и доста апетитен!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР