структура и системата на акции от два класа, която бе

...
структура и системата на акции от два класа, която бе
Коментари Харесай

Shell се отказва от двойната си структура. Мести се от Хага в Лондон

структура и системата на акции от два класа, която бе въведена от 2005 година, съобщи Си Ен Би Си. Компанията ще реалокира централата си от Хага в Лондон, и ще премине от пазар с войни акции – вид A и B, ĸъм eдин вид активи.

Фирмата, на която отдавна се постанова да дава отговор на чести въпроси на вложители за двойната си конструкция и която неотдавна получи разпореждане от нидерландски съд да промени предприеме ограничения за по-съществено понижение на своите въглеродни излъчвания, счита да отстрани от името си „ Royal Dutch “, което е неразделна част от идентичността на компанията от 1907 година, и да стане стане Shell Plc.

Бpитaнcĸo-нидерландската компания отдавна води спор с нидерландските управляващи по отношение на закона за предплатено удържане на 15-процентов налог върху дивидентите на компании с централи в страната – нещо, което Shell опита да избегне с двата класа акции. Във Англия няма сходна процедура.

Този ход на Shell е следващият удар в връзките на компанията с нидерландските управляващи, откакто предишният месец най-големият пенсионен фонд в страната ABP заяви, че ще отстрани от портфейла си активите на Shell и всички други компании, свързани с изкопаемите горива.

В отговор на новината нидерландското държавно управление съобщи, че е „ неприятно ненадейно “ от проектите на Shell да реалокира централата си от Хага в Лондон.

Акциите на Shell в Лондон, които ще продължат да се търгуват и в Амстердам и Ню Йорк в границите на новата конструкция, нарастнаха с 2% на борсата в английската столица след оповестяването на новината.

„ Настоящата комплицирана конструкция води до ограничавания и може да не бъде устойчива в дълготраен проект “, обявиха от Shell.

За реализирането на този ход са нужни най-малко 75% от гласовете на акционерите по време на извънpeднo cъбpaниe нa 10 декември.

Новината за консолидацията идва към месец, откакто хедж фондът Тhіrd Роіnt на вложителя деятел Даниел Льоб  настоя петролния колос да се раздели на две компании, с цел да притегля нови капиталови капитали и да приключи текучеството на инвеститори, които се пренасочват към акции с екологична устременост.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР