Строителството на нови ски писти и инфраструктура в националните паркове

...
Строителството на нови ски писти и инфраструктура в националните паркове
Коментари Харесай

Съдът забрани да се строят ски съоръжения в Пирин

Строителството на нови ски писти и инфраструктура в националните паркове като Пирин опонира на закона. Това заключи Върховният административен съд.

Съдът анулира на първа инстанция решението на държавното управление от декември 2017 година за промени в настоящия проект за ръководство на Национален парк Пирин, които отвориха за застрояване до 48% от парка. Делото беше заведено от представители на обединението от неправителствени организации и цивилен групи „ За да остане природа в България “.

Какво се споделя в решението на съда?
Строителството на нови ски писти и прилежащата към тях инфраструктура опонира на режима на територията по член 21 на Закона за предпазените територии. Т.е. няма по какъв начин да строят ски курорти в националните паркове.Строителството на водохващания без изтъкване, че са единствено за питейни потребности, опонира на режима на територията, избран от член 21 от Закона за предпазените територии.Преди измененията в проекта за ръководство на Национален парк Пирин да бъдат признати от Министерски съвет през декември 2017 година, те е трябвало да бъдат подложени на процедурите по Закона за запазване на околната среда и Закона за биологичното многообразие, каквито обаче не са били направени. Това се постанова, тъй като те засягат предпазени зони и би трябвало да се приложи европейската Директива за екологична оценка.
Правителството може да апелира на втора инстанция това решение на съда в 14-дневен период.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР