Строителството на жилища в САЩ неочаквано се повиши през март,

...
Строителството на жилища в САЩ неочаквано се повиши през март,
Коментари Харесай

Лек ръст при строежа на жилища в САЩ през март

Строителството на жилища в Съединени американски щати ненадейно се увеличи през март, само че това на еднофамилните къщи падна поради повишаването на лихвите по ипотеките.

Леко нарастване има с 0,3% при градеж на жилищни блокове, оповестява Министерството на търговията във вторник. Данните за февруари бяха ревизирани по-високо до 1%.

Икономисти, интервюирани от Ройтерс, предвидиха, че ще стартира да понижава този ритъм на лек напредък. Разрешителните за строителство са се нараснали с 0,4% за март.

Средната рента по 30-годишните ипотечни заеми с закрепена рента се е повишила от 4,72% предходната седмица до най-високото си равнище от началото на 2011 година, сочат данни на ипотечната компания Freddie Mac. Преди 15 месеца лихвите по ипотечните заеми бяха на историческо дъно.

Най-бързият растеж на лихвите за тримесечие от 1987 година насам трансформира жилищния пазар в тест за напъните на Федералния запас да овладее инфлацията. Купувачите на жилища, към този момент изправени пред растящи цени на жилищата, в този момент ще би трябвало да се преценяват и със забележителното повишение на разноските за финансиране.

Преди седмица икономистът в уеб страницата Realtor.com Джордж Радиу уточни, че преди една година закупуването на средностатистическо жилище в Съединени американски щати означаваше месечни лихви по ипотечните заеми от към $1223 след първична вноска от 20%, само че при актуалните лихви сходна покупка ще изисква месечно заплащане от към $1700, което е растеж от 38%, демонстрират сметките му.

Инвестиционната банка Goldman Sachs пресмята, че градежът на нови жилища ще се усили с 5% или до 1,7 милиона тази година. Според банката, когато жилищните пазари са напрегнати, то градежът на жилища евентуално ще продължи, тъй като вложителите не се опасяват от това, че градежите ще останат празни, откакто са подготвени.

Строителството на еднофамилни жилища, които съставляват и максимален дял от жилищното строителство в Съединени американски щати, спадна с 1,7% през март.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР