Строителството на жилища в България продължава в бясна скорост. В

...
Строителството на жилища в България продължава в бясна скорост. В
Коментари Харесай

През третото тримесечие у нас е започнало изграждане на жилища с над 1 млн. кв. метра разгъната застроена площ

Строителството на жилища в България продължава в гневна скорост. В страната е стартирано строителство на 1559 жилищни здания с 8823 жилища, съгласно данни на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на 2022-а година. Според данните това е над 1 милион кв. м. разгъната застроена повърхност.

София и Пловдив са областите с най-вече стартирано строителство, като числата за двете области са съвсем изравнени - за София (столица) данните демонстрират, че е почнало строителството на 240 нови здания, а в област Пловдив на 238 здания.
 Пловдив надмина София по брой нови жилищни здания през третото тримесечие
Пловдив надмина София по брой нови жилищни здания през третото тримесечие

Къде у нас се строят най-големите и къде най-малките жилища?

Следват ги областите Варна и Бургас със надлежно 229 нови стартирани здания и 126 жилищни здания.

Преди дни данните на Национален статистически институт демонстрираха, че Област Пловдив даже изпревари София по брой жилищни здания, които към този момент са въведени в употреба през през третото тримесечие на 2022 година За София (столица) техният брой е 170, до момента в който в Пловдив цифрата е 196 здания.

Не е изненада, че Варна и Бургас също участват измежду първенците по този индикатор. В област Варна въведените в употреба брой жилищни здания са 136 броя, а в Бургас са 141 здания.
 България е на челно място по досегаемост на жилища в огромните градове в Европейски Съюз, само че това се трансформира
България е на челно място по досегаемост на жилища в огромните градове в Европейски Съюз, само че това се трансформира

За последните 20 години цената на жилищата приблизително е скачала с по 12% на година

Тези данни идват на фона на съществено намалелите покупко-продажби с парцели в София през последните две тримесечия. През второто тримесечие на годината броят на покупко-продажбите в София на процедура спря да пораства, а през третото тримесечие покупко-продажбите потеглиха надолу.

През третото тримесечие в София били осъществени 7402 продажби на парцели, което е с над 24% по-малко по отношение на предходното тримесечие, когато броят им доближи 9763. С над 15% понижа и броят на продажбите, по отношение на същия интервал на 2021 година, когато били осъществени общо 8732 покупко-продажби.

Според специалисти в брашна обаче, търсенето ще продължи да е огромно, само че броят на покупко-продажбите ще зависи от това какъв брой ще нарасне или намалее инфлацията. И въпреки всичко специалисти чакат покупко-продажбите да намалеят в границите на 10-15% на годишна база в границите на тази година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР