Строителството на газопровода „Северен поток-2“ противоречи на европейските интереси, пише

...
Строителството на газопровода „Северен поток-2“ противоречи на европейските интереси, пише
Коментари Харесай

„Financial Times“: „Северен поток-2“ е проблем за Европа

Строителството на газопровода „ Северен поток-2 “ опонира на европейските ползи, написа в. „ Файненшъл таймс “, представен от БГНЕС.
Реализирането на плана ще излезе към 21 милиарда $. Целта е да се обезпечи доставката на природен газ непосредствено на германия по дъното на Балтийско море, заобикаляйки Украйна и Полша. Но вестникът отбелязва, че този план няма никакъв стопански смисъл, а от позиция на Европейски Съюз и никакъв стратегически смисъл.
Газопроводът няма да доставя в допълнение количество газ, а единствено ще стане различно трасе на това, което минава пред Украйна, което и в този момент работи с половината от потенциала си.
Модернизацията на газопроводите през Украйна, издигнати още в руската ера, ще излезе доста по-евтино.
Съдейки по всичко, същинската цел на Русия е посредством „ Северен поток-2 “ да лиши Украйна от приходи от трафик на съветски газ през нейната територия. Макар Киев и да се отхвърли от голям брой търговски покупко-продажби с русия, преориентирайки се към Запада, Украйна няма никакви аргументи да се отхвърля от приходите и въздействието, което ѝ дава превозването на съветски газ.
„ Файненшъл таймс “ отбелязва, че представители на украинските управляващи показват, че опцията за нанасяне на вреди на газопроводите, които остават главен източник за приходи за Русия, е предотвратила пълномащабно навлизане в Украйна след анексирането на Крим от русия и започването на бойни дейности в Източна Украйна.
Но, продължава вестникът, предлагайки на Германия по-евтин природен газ, Москва съумя да притегли на своя страна част от немския политически и бизнес хайлайф.
В същото време този план опонира на тактиката на Европейски Съюз за диверсификация на доставките на природен газ, понижаване на зависимостта от доставки от Русияи основаването на обединен европейски енергиен пазар.
Берлин не е задължен да разрешава на Москва да го употребява по подобен метод, отбелязва „ Файненшъл таймс “. Да, проблемите в съдружното държавно управление на германия сякаш принуждават канцлера Ангела Меркел да поддържа „ Северен поток-2 “. Но следователно Европейски Съюз е задължен да откри прийом да блокира плана, защото той опонира на всички стратегически цели на енергийната политика на Брюксел, написа „ Файненшъл таймс “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР