Строителният предприемач и експерт на партия „Воля“ Димитър Атанасов се

...
Строителният предприемач и експерт на партия „Воля“ Димитър Атанасов се
Коментари Харесай

Димитър Атанасов: Експерт на Воля, голям длъжник на НАП и фаворит на ГЕРБ в санирането

Строителният бизнесмен и специалист на партия „ Воля “ Димитър Атанасов се избавил от половин милион дълг към Национална агенция за приходите по схемата на депутата Гамишев – продал компанията си на „ сламен човек “, само че не нашенски, а офшорен. Фирмите на Атанасов са фамозни с некачествено строителство, само че това не му пречи да завоюва поръчка за саниране на жилищен блок в община, ръководена от ГЕРБ, откри следствие на Биволъ. За похлупак публичната поръчка е със подозрения за фалшифицирана документи и е дадена на прокуратурата.

Как талмудски дявол избави фараона Хеопс от Национална агенция за приходите

Към 15 април 2016 година строителната компания „ Хуфу “ ЕООД става благосъстоятелност на английската компания „ Асмодей Корпорейшън Лимитид “. Хуфу е другото име на египетския фараон Хеопс, заровен в едноименната пирамида, а Асмодей е дявол от Талмуда. В старохристиянските поверия Асмодей се появява и като владетел на деветте кръга на Ада.

Към момента на прехвърлянето на дяловете против „ Хуфу “ има запори на сметки и забрана на имущество. Те са по самодейност на Национална агенция за приходите и са доказани със правосъдно решение на Административен съд София от 2014 година От документите по предварителните обезпечения излиза наяве, че основният обществен реализатор на дирекция „ Събиране “ в Национална агенция за приходите София, Мария Попова, претендира за вземания в размер на 1 404 497 лева представляващи Данък добавена стойност и лихви. Магистратите почитат искания на данъчните в размер на 977 172 лева От тях главницата възлиза на 549 847 лева, а лихвите към 10 октомври 2013 година са 427 325 лева

„ Хуфу “ апелира решението на Апелативен съд – София във Върховен административен съд, където съдът признава приспадане на данъчен заем. Дългът на „ Хуфу “ към Национална агенция за приходите е понижен с 384 000 лева плюс лихви. Според източници на Биволъ в Национална агенция за приходите, към днешна дата страната си търси от „ Хуфу “ над 507 000 лева Но кой знае за какво тази компания не попада в позорния лист на Национална агенция за приходите с огромните длъжници.

От този лист изскочи компанията на някогашния народен представител от ГЕРБ Димитър Гамишев с дълг от близо 200 000 лева към бюджета. Разследване на Биволъ разкри, че Гамишев е съумял да се отскубне от дълга към Национална агенция за приходите като продал дяловете си във компанията на професионален „ сламен човек “ от Ловеч, на чието име са регистрирани над 50 компании. Номерът е минал в Агенцията по вписванията, както откри вестник „ Сега “, има законова малка врата – документ от Национална агенция за приходите се изисква единствено при прекачване на цялата компания, а не при прекачване на дружествени дялове, даже те да образуват 100% от капитала на компанията. Развихрилият се скандал в последна сметка коства поста на Гамишев.

Ситуацията с „ Хуфу “ e доста сходна. До момента на продажбата мажоритарен притежател на „ Хуфу “ (чрез„ Хуфу Инженеринг “) е Димитър Стоянов Атанасов. А компанията покупател „ Асмодей Корпорейшън Лимитид “ по остарял български бизнес бит е благосъстоятелност на кипърски жител. Той се зове Стелянус Стеляну и съгласно английския фирмен указател е дал името си като притежател на още 56 сходни компании.

В момента, в който притежател на 100% от дяловете в „ Хуфу “ става компания със прикрит действителен притежател, Атанасов е сменен като шеф от Цветелин Параскевов Пасков. Според последните промени в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс (ДОПК) при избрани условия се позволява шефът на компанията, като физическо лице, да дава отговор пред Национална агенция за приходите с цялото си имущество. На процедура с тази промяна в собствеността и управлението на „ Хуфу “ Атанасов „ къса “ връзката с компанията и пази имуществото си от следващо данъчно гонене.

Биволъ се свърза за коментар с Димитър Атанасов, който обаче не беше сладкодумен. На въпроса какъв брой тъкмо Данък добавена стойност е дължала „ Хуфу “ ЕООД при продажбата на дружествените й дялове на „ Асмодей “ той отговори „ Не знам, не помня, няма с вас какво да си кажа… “

Димитър Атанасов е прочут в общественото пространство като специалист на Политическа партия „ Воля “ в региона на районното развиване и туризма. Самият той се показва като лекар на географските науки и учител към катедра „ Регионално развиване и политики “ в Софийски университет.

В на практика проект Атанасов e нещатен помощник на депутата от „ Воля “ Полина Цанкова-Христова. В обществения указател на уеб страницата на Народното събрание той е обозначен като експерт по „ районна политика, благоустройство и локално самоуправление “.

Фараони и в санирането

Димитър Атанасов и брат му Константин имат няколко компании с фараонски имена. Една от тях е „ Менкаура “ ЕООД, за която Атанасов претендира, че била подизпълнител на „ Хуфу “ в скандалния план за детска градина „ Приказен свят “ в Плевен. Новопостроената детска градина е в трагично положение – отвред се появяват течове и падат плочки, и мазилки – оповестява уеб сайтът plevenzapleven.bg

Кметът на Плевен Георги Спартански даже дава нарочна конференция по тематиката. На събитието градоначалникът напомня, че е отправял в Общинския съвет питания към предходния кмет проф. Димитър Стойков по отношение на нередности още при градежа на детската градина „ Приказен свят “. Не единствено, че осъществяването е било некачествено и се разминава с утвърждения план, а и градежът просрочен с година и девет месеца.

„ За страдание се оказах прав и в този момент търсим къде ли не компания „ Хуфу “, която е известна с голям брой кавги в цяла България – най-много с така наречен малко НДК “ – декларира Спартански.

Кметът приказва за имащото неприятна популярност „ Военно НДК “, постройка издигната от Министерството на защитата на мястото на остарелия Военноисторически музей в София, която в последна сметка приюти Софийски областен съд и Софийска районна прокуратура. „ Хуфу “ ЕООД беше първичният строител на обекта, който глътна десетки милиони от бюджета и дълго време стърчеше незавършен.

В Плевен „ Хуфу “ е дала 20 годишна гаранция за качеството на строителството на детската градина, само че се е покрила вдън земя или в случай че предпочитате – в деветия кръг на Ада – при Асмодей и данъчните му демони. Но пък подизпълнителят „ Менкаура “ се включва сполучливо в санирането. В Благоевград, община ръководена от ГЕРБ, тя печели поръчка за “Многофамилна жилищна постройка – блок №38” с адрес ж. к. „ Ален мак “ на стойност 1 158 757.3 лв. (без ДДС).

Първоначално документите на „ Менкаура “ е отхвърлена като несъответстваща на критериите за присъединяване в процедурата. Комисията дава период на компанията да предяви доказателства за осъществяване на най-малко два обекта сходни с очакващия саниране жилищен блок. Управителят на „ Менкаура “ ЕООД Димитър Атанасов подава декларация по член 51, алинея 1, т. 2 от Закон за обществените поръчки, в която сочи осъществяването на планове за четири сходни обекта. Сред тях е и „ Изграждане на детска градина с четири групи, УПИ II, кв. 112 по проекта на гр. Плевен “. В тази декларация Атанасов твърди, че „ Менкаура “ ЕООД е била подизпълнител на компанията „ Хуфу “ ЕООД.

Справка в АОП обаче демонстрира, че договорът за построяването на детската градина в Плевен не разрешава потреблението на подизпълнители. „ Биволъ “ изпрати публично питане до кмета Спартански, с цел да изясним дали не е подписан спомагателен анекс, който би легализирал официално присъединяване на „ Менкаура “. Оказа се, че подобен няма.

Биволъ се свърза с Димитър Атанасов и зададе въпрос за какво в документите за поръчката за саниране попадат подвеждащи и погрешни данни. Бизнесменът беше сбит:

„ О… апелирам ви се, не ме занимавайте с някакви нелепости, апелирам ви се. Не ме занимавайте… “

На интернет страницата на „ Менкаура “ ЕООД, наред с детската градина в Плевен, са изброени като нейни и други обекти, построени от „ Хуфу “ ЕООД. Два от тях – туристически информативен център и еко пътека в гр. Земен бяха обширно изследвани от Биволъ, заради подозрения за нереално високи стойности на осъществените действия.

Подобна е обстановката и със санирането в Благоевград. Според специалисти, до които Биволъ се допита, цените платени за дейностите на „ Менкаура “ ЕООД по санирането в Благоевград са с към 35% по-скъпи от междинните за пазара – класическа технология за източване на бюджетни пари от доближени до властта компании.

Но до момента в който доказването на повишените цени е комплицирано и постепенно занимание за контролните органи, данните за фалшифицирана документи при публичната поръчка в Благоевград са напълно съответни. От неправителствената организация „ Антикорупционен фонд “ към този момент сезираха за този случай Прокуратурата и АДФИ.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР