Строителни фирми няма да могат да изпълнят договорите си и

...
Строителни фирми няма да могат да изпълнят договорите си и
Коментари Харесай

От община Пловдив искат законови промени заради поскъпването на строителните материали

Строителни компании няма да могат да изпълнят договорите си и да завършат планове в Пловдив поради повишаването на строителните материали. Това съобщи отрасловият кмет по строителството Пламен Райчев.

„ Вече получаваме писма от строителните компании с които имаме подписани контракти за саниране на здания и строителство на детски градини. Те декларират, че няма да могат да изпълнят плановете си на тези цени. Това не е единствено наш проблем, а на цяла България “, съобщи още Райчев.

От Националното съдружие на общините към този момент са подали искане да се извършат законови промени, които да разрешават смяна на крайната цена при към този момент извоюван конкурс и подписан контракт, защото все още това не е допустимо и по този метод се стопира работата по плановете.

„ Това е един извънредно сериозен проблем, с който ще се сблъскаме в бъдеще. Трябва да има решение на национално равнище “, добави Райчев.

Както съобщихме, към този момент са акт и първите прекъснати контракти сред Община Пловдив и компании за строителство. От месеци насам се приказва, че шоковото повишаване на строителните материали, ще даде сериозен отзив в публични поръчки на общините у нас.

В началото на този месец Община Пловдив и компанията ЕТ” Металик – Иван Михайлов-Елена Михайлова” прекратиха контракта за строителството на спортната зала на ЕГ „ Иван Вазов. Поръчката бе за 1,2 млн. лв.. Компанията е получила близо 300 000 лв. с Данък добавена стойност задатък, против която тя е закупила металната структура. След това обаче от компанията са решили, че не могат да се вместят в другите 900 000 лв. и са поискали завишаване на контракта с 25%.

Тъй като няма законово съображение за това, от Община Пловдив са отказали и се е стигнало до прекратяването. Сега градските управляващи ще би трябвало да пуснат нова поръчка за залата, като в нея ще бъде изкарана металната структура, която е дадена на общинските управляващи, изясни зам.-кметът Георги Титюков. Проблеми има и при други две публични поръчки, на които той е възложител.

Едната е необятно коментирана за ПК „ Младост”. Там победител са „ ГБС – Пловдив”, които трябваше да създадат басейна за над 12 млн. лв.. Сумата обаче евентуално ще се окаже извънредно незадоволителна.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР