Строители в северния китайски град Шъцзячжуан започнаха бързо изграждане на

...
Строители в северния китайски град Шъцзячжуан започнаха бързо изграждане на
Коментари Харесай

Тревога: В Китай отново започнаха да строят спешни центрове за карантиране на заразени

Строители в северния китайски град Шъцзячжуан започнаха бързо създаване на център за карантиниране на хора с ковид, съобщи Асошиейтед прес. Капацитетът на обекта ще е 3000 души.

Скоростното изграждане на центъра в града припомня построяването на полеви лечебни заведения и превръщането на спортни зали в центрове за изолираност предходната година, когато Китай се опитваше да се оправи с епидемията, избухнала в град Ухан.

Оттогава китайските управляващи значително успяваха да спрат разпространяването на локално равнище на болестта. Но напоследък случаите набъбнаха в Шъцзячжуан. Това породи безпокойствие, защото градът е покрай Пекин, а наближава и Нова година по лунния календар, когато милиони китайци пътуват от едно обитаемо място до друго.

Националната комисия по опазване на здравето през днешния ден разгласи, че 1001 пациенти са под лекарски грижи поради болест с ковид, като от тях 26 са в тежко положение. За последното денонощие бяха регистрирани 144 нови случая на болест, от тях в провинция Хъбей, в която основен град е Шъцзячжуан, има 90 случая, а в по-северната провинция Хейлунцзян новите случаи са 43.

Заради болестта на локално равнище Хейлунцзян, както и градовете Синтай и Ланфан, елементи от Пекин и от други градове в североизтока са под карантина. Над 20 милиона души бяха призовани да си останат вкъщи в идните дни.

Нарастването на случаите на болест в Китай идва в миг, в който в страната дойдоха специалисти на Световната здравна организация, които ще събират данни за произхода на вируса.

Екипът дойде в град Ухан през вчерашния ден. Сега специалистите ще би трябвало да прекарат под наложителна карантина две седмици в хотел в града, преди да могат да посетят съответни места. Още от през днешния ден учените организират обаче срещи във виртуален формат.

Двама членове на екипа на СЗО останаха в Сингапур, откакто дадоха позитивен резултат на тест за ковид, напомня Българска телеграфна агенция. Китайските управляващи оповестиха, че са разрешили влизането в страната на английски специалист, който при първи тест е дал позитивен резултат, а при втори - негативен.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР