Строг контрол при покупките с публични средства на неразрешени за

...
Строг контрол при покупките с публични средства на неразрешени за
Коментари Харесай

Държавните болници вече не купували в пъти по-скъпи неразрешени лекарства

Строг надзор при покупките с обществени средства на неразрешени за приложимост медикаменти от държавните лечебни заведения е наложило Министерството на здравеопазването посредством лекарствената си дирекция и през Националния съвет по цените на медикаментите. Това заяви служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев по време на блиц-контрол в парламентарната здравна комисия. Депутатът от " Продължаваме промяната " доцент Васил Пандов изиска да научи какви ограничения е подхванало министерството, откакто е получило отчет от Националния съвет по цените за това, че държавни лечебни заведения са купували в пъти по-скъпо от пазарните цени медикаменти, които не са позволени за приложимост в България, само че могат да се намерят в други европейски страни. Тези медикаменти са последна вяра за нелечими с други средства положения или за обезболяване на терминално заболели.

В-к " Капитал " и за препоръчаните ограничения от отстранения, евентуално поради тъкмо този разбор, предходен ръководител на комисията. В отчета става въпрос за консумиране на обществени средства в изключително огромни размери за покупка на повишени цени, защото Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) покрива лекуването с неразрешени лекарства на деца до 18 години. Това става със средства от държавния бюджет и до деветмесечието на предходната година платената сума е 77 млн. лева за 72 типа медикаменти. Отделно от това, в случай че нуждаещите се пациенти са на възраст над 18 години, те би трябвало да разчитат болничното заведение да им обезпечи гратис неразрешените артикули, в случай че вземе такова решение и разполага със средства, или да си ги купят сами.
Какво написа в отчета
Доц. Пандов означи, че анализът на това на какви цени се купуват неразрешените медикаменти е бил предоставен от здравното министерство на Националния съвет по време на ръководството на " Продължаваме промяната ", защото са получили сигнали от здравната каса за увеличаващия се размер на заплащания за тези артикули.
Реклама
" В този разбор е посочено, че от 72 интернационалните непатентни наименования на медикаменти, единствено 16 не са имали аналог, позволен за приложимост в България. За голяма численост е имало позволен лекарствен артикул и все пак той е обезщетен по този метод ", сподели доцент Пандов.

Той добавя, че Националният съвет е открил, че болшинството от лечебните заведения, купували такива медикаменти, са благосъстоятелност на Министерството на здравеопазването и че цените в 35 случая от общо 72, са по-високи от тези, на които се продават в съответните европейски страни, като разликите варират от шест лв. повече на опаковка до 2.690 млн. лева повече. Доц. Пандов означи още, че сега няма нормативна уредба, която да направи транспарантен процеса, защото тези покупки са освободени от публични поръчки и няма механизми, по които лечебните заведения да са длъжни да събират предложения за доставка или пък механизъм, по който да се съпоставят цените на доставка с тези отвън България. Депутатът означи, че в отчета има рекомендации да се плануват механизми за надзор от страна на министъра на опазването на здравето като принципал на лечебните заведения, да се вкара механизъм за отчетност и надзор върху закупените медикаменти и да се направи разбор за какво са закупувани лекарства в случаите, когато на територията на България е имало позволени медикаменти от същия тип.

" В отчета е посочено, че Министерство на здравеопазването след разбор би трябвало да предложи промени в Закона за медикаментите, като се вкарат административно-наказателни разпореждания за лечебните заведения, които закупуват медикаменти в нарушаване на закона, да се вкара специфичен ред за пазаруване на тези медикаменти и да се изискват предложения за доставка от няколко търговци ", сподели доцент Пандов.
Министерството управлява
Министърът изрази страдание, че този въпрос се е " завъртял медийно " и посочи, че става въпрос за проблем с доста огромна отминалост години обратно.
Реклама
" С новото управление на Националния съвет този развой е редуциран до цялостен най-малко, взети са ограничения и управлението на съвета директно следи покупките на неразрешени медикаменти, дружно с лекарствената дирекция на здравното министерство ", сподели доктор Асен Меджидиев. Той добави, че и сега при належащи, незабавни и тежки случаи се правят покупки на неразрешени медикаменти, само че " нямаме разходване непозволено, най-малко откогато тази инспекция е направена и откогато следим доста от близко нещата ".

Докладът е постъпил в министерството на 3 октомври, адресиран до заместник-министъра Александър Златанов, на 10 ноември е стигнал до министъра, който е назначил на чиновниците от лекарствена дирекция да създадат нов отчет за възстановяване на организацията и нормативната база, свързани с покупката на неразрешени за приложимост медикаменти. " Въз основа на този отчет са предоставени инспекции в лечебните заведения за съблюдаване на здравното законодателство при определяне и закупуване на тези лекарствени артикули. Проверките се правят от вътрешния одит на Министерство на здравеопазването и още не са завършили ", сподели министърът.

Лекарствената дирекция е разгледала практиката в останалите европейски страни. В Гърция покупките на неразрешени медикаменти се правят от държавен институт, който ги дава на лечебните заведения. В Чехия, Унгария, Словакия и в други страни страната възвръща изцяло или отчасти разноските на лечебните заведения за тези артикули. В България са били осъществени покупки на 72 типа медикаменти в 1228 разнообразни концентрации и разфасовки. Най-голям разход от 19.6 млн. лева е генериран от детската болница " Проф. доктор Иван Митев " - София, като главната част от него е от шест опаковки генна терапия за спинална мускулна недоразвитост, за които са платени 11 млн. лева

" Това е, което можем да създадем. Другото е да седнем дружно с вас и да забележим практиките в Европейски Съюз, това е обвързвано със законодателни промени и в този интервал, който остава на Народното събрание, не знам, нека да се сформира постоянно държавно управление, тогава ще имаме опцията и в този момент още да го създадем, да вземем решение по какъв начин ще сменим метода при лекуването с такива лекарства, при закупуването им, при изписването им и дали самите лечебни заведения ще могат сами да взимат това решение или ще решим някой държавен регулаторен орган да дава съответно мнение ", заключи министърът.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР