Стресът в малки дози е полезен, но стане ли хроничен,

...
Стресът в малки дози е полезен, но стане ли хроничен,
Коментари Харесай

Как да овладеем стреса – един от основните врагове на здравето

Стресът в дребни дози е потребен, само че стане ли продължителен, стартира да нанася огромни вреди на организма.

Рискуваме да стигнем до съществени диагнози като понижена фертилност, меланхолия, автоимунни процеси, сърдечно-съдови болести, проблеми с тежестта, нарушена концетрация и памет, и доста други.

Ето какви са препоръките на доктор Василка Юрукова, хомеопат и Шуслеров терапевт от Пловдив.

За да се научим да контролираме равнищата на напрежението, би трябвало да си дадем сметка какъв е неговият непрекъснат източник в живота ни. Краткотрайният стрес не ни заплашва.

Всъщност той покачва опциите ни да се приспособяваме към света към нас и изискванията на живот.

Но когато е прекомерно натоварен – да вземем за пример при загуба или гибел на непосредствен, както и при продължителни стресови обстановки – бракоразвод, спорове в работата и други, се блокира опцията на организма да се оправя, с помощта на личните си запаси.

И в последна сметка се появяват физически и психологични проблеми.

Според статистиката всеки четвърти има психологични разстройства като невроза, депресивни положения и други

Все повече нараства и групата на автоимунните болести, а те също стартират след претърпени неприятности в персоналния и професионалния живот.

Какво се случва с тялото ни, когато сме под стрес

Отделят се редица хормони, както и кортизол, известен като „ хормонът на напрежението ”. Той има извънредно мощно влияние върху целия организъм и изключително върху нервната система. Затова неведнъж се разболяваме вследствие на някаква стресова обстановка. Когато сме под стрес, се забавя обмяната ни и пълнеем. Нарушава се сънят, стартират недоволства като хронична отмалялост, ставни болки, главоболия и мигрени, високо кръвно налягане, тревога и меланхолия. Много хора са сюрпризирани, че редица случаи на стерилитет, на инсулинова устойчивост, на болести на щитовидната жлеза и половите органи са също директно разследване на дългогодишен стрес.

Някои се „ бият ”, само че други „ замръзват ” под стрес

Когато сме подложени на стрес, всекидневно реагираме по два метода: или ставаме доста раздразнителни и избухливи, или ни сковават мощен боязън и безпокойствие.

В хомеопатията има доста медикаменти за стрес, само че три от тях са изключително постоянно употребявани. Това са Нукс вомика, Гелсемиум и Аргентум нитрикум. Разпознаването им е елементарно, тъй като тези три вида хора, за които медикаментите са подобаващи, имат много особено държание и здравословни проблеми.

Нукс вомика не инцидентно е известно като лекарството на Човека на 21 век – доста упорит, раздразним и припрян, постоянно под натиска на непрекъснати крайни периоди. Голямото си натоварване в работата пробва да компенсира с повече цигари, кафета, алкохол, с енергизиращи питиета и даже медикаменти. В такова „ положение на Нукс вомика ” изпадат много шефове на отдели, които би трябвало да се оправят с голямо натоварване. Хроничната им изтощеност, заседналият метод на живот и нездравословното им хранене водят до недоволства от запек, хемороиди, отичане на корема, киселини, унесеност след хранене, бодърствуване, високо кръвно налягане, сърдечни пристъпи от яд и други

Нервният шеф ще се укроти с Нукс вомика

При прочувствени и поведенчески признаци (нервност, гневни прояви, авторитарност, несъразмерна амбициозност) може да се приема Нукс вомика D1000 на Немския хомеопатичен съюз (DHU) – един или два пъти на ден по 10 глобули за седмица, след което приемът последователно се разрежда до 10 глобули 2 пъти седмично. При физически признаци като нараснало кръвно налягане от яд, отичане, газове, киселини, ще помогне Нукс вомика D30, 3 пъти на ден по 10 глобули за 1-2 месеца, поучава доктор Юрукова. При усъвършенстване на признаците дозата последователно се понижава. Запомнете това лекарство – то може да ви бъде доста потребно и против махмурлук (приема се преди и след празненство), а също по този начин, в случай че желаете да откажете цигарите, алкохола или избрани лекарства.

За тези, които блокират напрегнат

Някои хора, подложени на стрес, безусловно блокират. Гелсемиум е хомеопатичното лекарство за тези, които изпадат в цялостна суматоха и не помнят всичко, когато са под стрес, задачите треперят, стават доста бавни и мудни, не могат да приказват обвързвано и разумно, и имат непрекъснати позиви за уриниране и диария. Това е и едно от хомеопатичните медикаменти за под паника офанзиви. Ако недоволствата са единствено на физическо равнище, да вземем за пример, високо кръвно от боязън, диария, постоянно уриниране от стрес, ще помогне Гелсемиум D30. При случаи на мощен стрес, като интервенции, медицински операции, явяване на изпит или изявление за работа, лекарите хомеопати предлагат Гелсемиум D1000. Често Гелсемиум бива изписван на деца, които прекалено много се тормозят, когато аплайват за гимназия или се явяват на матура.

Когато от стрес прекаляваме със сладкото

За хората, които стресът прави доста припряни и забързани, е подобаващ хомеопатичният препарат Аргентум нитрикум. Това е лекарството за уплашен човек, който прави всичко като на забързан кадър – приказва бързо, храни се бързо, върви бързо. Той е цялостен със страхове – не смее да се качи на аероплан, изпитва смут от високи места, от асансьор, от места с доста хора. Когато е уплашен, незабавно протяга ръка към сладки храни, само че те единствено ускоряват храносмилателните му проблеми – диария, газове, отичане на корема, болки. Ако стресът продължи доста дълго, тези хора постоянно биват диагностицирани със съществени болести като улцерозен колит и болест на Крон. При всички тях Аргентум нитрикум D1000 може да усъвършенства както положението на храносмилателната система, по този начин и първопричинния фактор – ранимостта на нервната система към напрежението.

Гелсемиум D1000 и Аргентум нитрикум D1000 могат да се одобряват 2 пъти на ден по 1 доза (10 глобули) за 1 седмица. После приемът последователно се понижава, само че в случай че няма усъвършенстване до 7 дни от началото на лекуването, се обърнете към доктор хомеопат. А дозата на същите медикаменти в разреждане D30 е 3 пъти на ден по 1 доза за 1 месец, след което 2 пъти на ден по 1 доза за 2 месеца.

Хомеопатичните медикаменти за стрес се съчетават добре с Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU), които също балансират нервната система.

Най-често употребяваната антистрес композиция включва сол №2 калциев фосфат, №5 калиев фосфат и №7 магнезиев фосфат, по 3 таблетки от всяка сол на ден. (Най-добре да взимате 3 таблетки сол №2 заран, 3 таблетки сол №5 към обяд и 3 таблетки сол №7 привечер). Тези минерали най-бързо се изчерпват в интервали на стрес и приемът им води до утешение и повече сила, предлага хомеопатът.

Антистрес терапия в всекидневието

Когато сме напрегнат, остроумен и ефикасен метод да си помогнем, е да отпуснем мускулите, защото те са свързани с нервната система. Разтягането от вида на стречинга е извънредно положително – в границите на 15-20 минути успокоява нервната система. Може да се направи и в офиса, само че още по-силен резултат ще има, в случай че е навън. Всяко оживление, съчетано с надълбоко дишане, ще помогне, защото при дефицит на О2 стартират да се излъчват още повече от хормоните на напрежението. Различни способи за релаксация, както и медитация и йога са измежду първенците в антистрес занятията.

Важно е да намерим и своя персонален бутон против стрес – музика, масаж или ароматерапия, звуци от природата или пък да се посмеем с книга в ръка или занимателен филм.

Споделянето с другари и близки също е доста значимо, само че е добре да се заобикалят всички „ дразнители ” под формата на другари или родственици, от които чуваме единствено недоволства и ни натоварват с негативизма си. /edna.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР