Стресът е бичът на нашето време. Все повече хора се

...
Стресът е бичът на нашето време. Все повече хора се
Коментари Харесай

Вижте къде в тялото ни се натрупва стрес и как да се справим с него

Стресът е бичът на нашето време. Все повече хора се усещат непрекъснато напрегнати, тревожни и даже депресирани, а повода за тези неприятни положения на душeвността, най-често е точно натрупването на стрес в огромни количества.
Той въздейства директно както на нервната ни система и на нашето ментално здраве, по този начин и на физическото ни положение, което пък води след себе си редица неприятни признаци, които ни пречат и тормозят.
Всички сме чували неведнъж, че стресът е огромна пречка в всекидневието ни и пречи на естествения ни темп на живот. Вече е потвърдено от експерти, че стресът може да се натрупа в избрани елементи от тялото ни, а това да докара до неверно диагностициране и погрешно лекуване, когато казусът ни в действителност не е физически, а на психологична основа.
Днес ви подготвихме лист с местата от тялото ни, в които е най-вероятно да се натрупа най-вече напрежение и стресът да окаже своето въздействие. Споделяме ви и по какъв начин да се освободите от това неприятно напрежение.

1. Врат и плещи - стресът води до появяването на напрежение в региона на врата и раменете. Когато сме уплашени, ние инстинктивно повдигаме плещи и стягаме стойката си, което обтяга и мускулите на врата и раменете, което в последна сметка води до болки в региона.

2. Глава - когато сме напрегнати, ядосани и обезпокоени, постоянно получаваме главоболие или мигрена. Това е в резултат на химикалите, които тялото ни образува, когато сме под стрес. Тези химикали работят на нервите и кръвоносните ни съдове, а резултатът е по този начин досадното главоболие.

3. Стомах - стомахът ни реагира много бързо, когато психическото ни положение не е положително. Стресът може освен да повлияе върху функционалността на червата ни, само че може да промени цялата ни стомашна флора. Често това води до появяването на киселини.

4. Долната част на гърба и кръста - учените имат вяра, че болката в кръста постоянно идва от главата. Когато сме напрегнати, променяме рутината си, държанието, метода, по който вървим, седим и спим, а това може да окаже въздействие върху мускулите ни и гръбнака. Когато тези мускули са стегнати и напрегнати, се появява и болката в гърба и кръста.

5. Челюст - казвали ли са ви, че скърцате със зъби? В множеството случаи това значи, че сте подложени на стрес. Основният ни челюстен мускул се напряга дружно с нас и брадичката ни стартира да се движи от едната на другата страна и по този начин зъбите ни стартират да скърцат от напрежение.

6. Кожа - когато сме напрегнати, тялото ни освобождава "хормон на напрежението ", който прави кожата ни сензитивна. Тези хормони задействат кожните жлези, те стартират да създават повече масла, което запушва порите, а всички знаем, че резултатът от това са акне, пъпки и какви ли не други кожни проблеми.

7. Панкреас - когато сме подложени под непрекъснат стрес, тялото ни изпраща сигнал до панкреаса да създава повече инсулин от нужното. Честат свърхпордукция на инсулин може да повреди артериите ни, което довежда до напълняване и усилва риска от развиване на диабет.

8. Стави, кости и мускули - болките в ставите, костите и мускулите по цялото тяло, са симптом за насъбран стрес. Проучвания сочат, че има връзка сред признаците на меланхолия и болките по цялото тяло. Ето за какво, в случай че изпитвате такива болки, е хубаво да объртнете внимани първо на психическото си положение.

9. Сърце - стресът и несъразмерните страсти покачват кръвното налягане, което пък визира сърцето. Много сърдечни заболявания се предизвикват от несъразмерен стрес, а в дълготраен проект, стресът може да докара до интензивен пулс или аритмии.

10. Имунната система - имунната система оказва помощ на тялото ни да се бори с вирусите, които ни нападат всекидневно. Когато сме подложени на стрес и напрежение, тялото ни отделя химикали, които подтискат имунната система, а това ни прави по-уязвими и започваме да се разболяваме по-често.

Как да си помогнем? Има доста способи за битка със напрежението, само че най-доказаните и ефектнивните са няколко - медитация, масаж и извършения. Те отпускат тялото и оказват помощ на нервната система. Разбира се, всеки би трябвало да открие своя метод за разформироване, който му работи най-добре. Трябва да запоните да си давате отмора и да се пробвате да мислите по-позитивно. Не всяка болежка значи нещо ужасно и непреодолимо, по-скоро е сигнал, че би трябвало да забавите темпото и да избягате от напрежението най-малко за миг.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР