Стрес за организма и шок за кожата – така началникът

...
Коментари Харесай

Доцент Весел Кантарджиев: Студеното време е шок за кожата

Стрес за организма и потрес за кожата – по този начин началникът на Клиниката по дерматология на Военномедицинска академия /ВМА/ доцент Весел Кантарджиев разказва внезапната промяна на дългите и топли дни с късите, студени и ветровити зимни делници.

„ Кожата става по-чувствителна и по-груба. Появяват се зачервявания, залющвания, от време на време се усеща парене и раздразнение “ , разказва експертът типичните „ белези “ , които мразовитото време нанася . Зад изпръхването и „ руменината по бузите “ обаче се крие доста комплициран механизъм , който кожният лекар коментира в детайли.

Хънтинг рефлексът и алените бузи

В кожата ни има рецептори за разнообразни типове дразнения /механични, физични, химични/, в това число и така наречен „ студови “. При това те са повече от тези, които реагират на топлота, а и са ситуирани малко по-повърхностно.

„ Ниските температури през зимата нервират тези рецептори, вследствие на което се изпращат сигнали до централната нервна система и се покачва афинитетът на адренорецепторите към норепинефрина (хормон, който се отделя при стрес). Това води до стесняване на съдовете и понижен поток на кръв към тъканите в дисталните елементи на тялото “, изяснява доцент Кантарджиев.

„ При рухването на температурите обаче, заради неточност в проводимостта на симпатиковите нерви, настава вазодилатация /разширяване на кръвоносните съдове/. Но с възобновения кръвоток към тъканите се възвръща и нервната проводимост и се стига до повторна вазоконстрикция /свиване на кръвоносните съдове/. Повторенията на този цикъл вазоконтрикция – вазодилатация – или т.нар хънтинг инстикт, изясняват измененията в кожата при мраз “ , акцентира експертът в изявление за списание „ BETTY “. И най-много – зачервяванията , които се появяват по бузите или ръцете, щом се скрием на топло.

Горещият душ е нездравословен

Точно „ играта “ на топло и студено през зимата се оказва най-големият зложелател на кожата .

„ В устрема си да избягаме от неприятното време непрекъснато я излагаме на стрес. Като тук не става дума единствено за прекосяване от студа на открито към по-високите температури в закритите пространства, а и за по-честите и по-горещи душове, с които целим да се стоплим “, обръща внимание кожният лекар.

„ Ниските температури водят до обособяване на по-малко мастен секрет от жлезите в кожата, а по-горещите душове – до отмиване на повърхностния ú липиден пласт, който я защищава. Комбинацията от двете е причина за понижената защитна функционалност, която играе роля на естествена преграда на организма по отношение на нездравословни фактори на околната среда “, добавя доцент Кантарджиев и поради това предлага да не се къпем с вряла вода през зимата и да не използваме душа като средство за сгряване в студеното време.

Сухият и леден въздух „ разсънва “ псориазиса

Зимният въздух слага на тестване кожата освен тъй като е студен.

„ През този сезон атмосферната мокрота е по-ниска. Паралелно с това климатиците и парното изсушават доста въздуха в домовете и офисите. Комбинацията от тези два фактора способства за дехидратацията на кожата “, предизвестява доцент Кантарджиев.

А за жал „ палитрата “ от всички тези неприятни климатични резултати , стресиращи организма, става причина за обострянето на хронично протичащи болести като псориазис и атопичен дерматит . Зачестяват и пациентите със себорея , екземи , херпесни инфекции .

Нужна е по-щадяща козметика при акне

Зимата е сериозен сезон и за пациентите с акне .

„ За акнеичната кожа по принцип би трябвало да се поставят повече грижи, в сравнение с за естествената. Това е и повода през зимата тя да понася по-тежко отрицателното въздействие на ниските температури “, не крие кожният лекар.

„ Обикновено мазната и акнеична кожа се третира с измивни гелове и местни средства, които целят нейното изсушаване. Студеният въздух обаче, в композиция с местни сътрудници като салициловата киселина, бензоил пероксида, местни ретиноиди, води до мощно неспокойствие на кожата на лицето, залющвания и зачервявания “ , разкрива доктор Кантарджиев.

„ Поради това е по-разумно превключване от измивните гелове към по-щадящи средства и хидратиращи кремове “ , предлага експертът.

Къпете се с душ олио, ползвайте омазняващ крем

Съветът на доцент Кантарджиев освен към пациентите с хронични кожни проблеми , само че и към всички е – през зимата избягвайте „ нападателните “ антибактериални сапуни , тъй като в допълнение изсушават.

„ За предпочитане е използването на разнообразни типове душ олиа – освен при хора с атопичен дерматит, а при всички видове кожа “ , изяснява кожният лекар и добавя, че не поучава хората да употребяват така наречен кисета и мощно абразивни гъби за баня , защото в допълнение нарушават защитния пласт на кожата.

„ Важно е да се нанасят хидратиращи и едновремно омазняващи кремове, изключително върху изложените на мраз и вятър елементи от тялото “ , продължава с рекомендациите кожният лекар от ВМА.

„ Продуктите, съдържащи ланолин и вазелин, понижават трансепидермалната водна загуба. Важно е дамите, а при предпочитание и господата, да употребяват защитни балсами за устни, защото студът постоянно предизвиква напукване и рагади “ , добавя доц.  Кантарджиев.

Специалистът припомня още, че за положителното здраве на кожата през зимата не е задоволителна единствено козметиката – нужно е да се пият и най-малко 2 литра течности дневно, а диетата да е богата на витамини.

Изгаряме на ски като на плажа

Слънцето е противник на кожата както зиме, по този начин и лете, припомня доцент Весел Кантарджиев. Затова и в „ златното време “ за ски, сноуборд и шейни кремът с UV фактор е повече от наложителен . Оказва се, че в планината можем да „ пламнем “ съвсем като на морето.

„ Заради снега, който отразява слънчевите лъчи, постоянно при скиори и сноубордисти се следят изгаряния по откритите елементи на тялото не по-леки от тези, които стават на плажа. Освен това високата надморска височина и по-ветровитият климат в планините са причина за по-малко фини прахови частици във въздуха. А точно те нормално всмукват слънчевите лъчи, т.е. защищават кожата. Затова и постоянно в планината би трябвало да използваме слънцезащитни кремове “ , припомня кожният лекар.

Студовата алергия „ нападна “ и при 16 градуса

Леденият вятър и ниските температури са причина и за друга все по-коментирана диагноза – така наречен студова алергия или по-точно студовата уртикария .

„ Това заболяване се характеризира с появяването на бързопреходни мощно сърбящи лезии по кожата – най-много на откритите елементи на тялото, след излагане на ниски температури, леден вятър или студена вода “, изяснява доцент Кантарджиев.

Тези фактори работят като дразнители , водещи до разрушение на кафези, наречени мастоцити, вследствие на което се отделят субстанции, причиняващи инфектиране.

„ Проблемът е постоянно срещан при деца и дами. Студовата уртикария е втората по периодичност уртикария, породена от физикални фактори “ , прецизира началникът на Клиниката по дерматология във ВМА.

За страдание, оправянето с нея се крие най-вече в предварителната защита – отбягване на ниските температури, разходките във ветровити зимни дни и къпането в студени басейни или вземането на хладки душове.

„ Важно е да се знае, че при другите хора праговата температура, която предизвиква появяването на тези сърбящи уртики, е друга. При едни това може да е 14 градуса, при други 16 и така нататък Но към този момент съществуват съвременни способи за премерване на тези прагови температури и по-прецизна диагностика на болестта “ , разкрива още експертът.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР