Стремската долина е едно от най-добрите места за лятно кулинарно

...
Стремската долина е едно от най-добрите места за лятно кулинарно
Коментари Харесай

Сладко от рози омагьоса холивудска звезда

Стремската котловина е едно от най-хубавите места за лятно кулинарно странствуване из България. И защото откриването на забавни места върви неразривно с изненадите на локалната кухня, долината е мотив да си спомним за тогавашните домашни манджи, които са надживели вековете и са толкоз вкусни, че се трансформирали в запазена марка за регионите.

Ако пътувате сред Калофер, Клисура и Баня, добре е да започнете от Карлово. В Бухаловия хан, който е до църквата „ Света Богородица “, ще ви посрещнат с кафе на пясък и сладко от рози. Може да гледате какъв брой пъти ароматното кафе кипва в медното кафениче, а по-късно да поседнете на студ и да го изпиете с приятност. Дори да опитате фамозното сладко от карловска маслодайна роза.

Тайнствената рецепта по какъв начин се подготвя домашно сладко от фини розови листенца я знаят единствено тук. Когато преди 100 години в Карлово почнали да празнуват маслодайната роза със специфичен празник, а в Стремската котловина димели комините на близо 100 розоварни, в Карлово пристигнала холивудската звезда Евелине Холд. Карловският розопроизводител Марко Крусев толкоз я харесал, че не желал да я пусне да си тръгне. Тогава познатият му сладкар Айлъка му пошепнал рецептата за сладко от рози. Разбира се, тайната била разкрита против известна сума пари. Прелестната Евелине в действителност се влюбила в Карлово, в розите и пиенето на кафе, сервирано с дребна лъжичка сладко от рози, и останала, споделя инж. Христо Войняговски, кмет на Карлово през 1991-1995 година.

Традицията за сладкото от рози, която през днешния ден поддържат в Бухаловия хан, не е единствената във връзка с домашно приготвените десерти в Карлово. До през днешния ден се е запазила една забавна история със сладко от афъзки сливи, тя се случила в друга известна карловска къща - Белия двор. Тогава там бил домът на учителката Анка Кузманова, която постоянно посрещала посетители и ги черпила със сладко от афъзки. Макар тези ароматни и вкусни плодове до неотдавна да ги имаше във всеки двор, заради което са известни и като карловски сливи, приготвянето на сладко от тях изисква специфични умения. Сливите се белят деликатно, вади се костилката, след това се държат известно време в гасена вар, мият се деликатно и се варят в захарен сироп, като доста се внимава за гъстотата му. А към аромата на сливите се прибавя и индрише - свежо листо, откъснато от саксията с дъхавото поникване, се пуска в бурканчето преди сладкото да бъде стерилизирано. И в предишното, и през днешния ден сладкото от карловска афъзка е същински деликатес. Затова, когато домашната помощница на Анка Кузманова поднасяла почерпката, слагала в дребната стъклена чинийка по две-три сливи, съгласно „ ранга “ на госта, като авансово съгласувала това със стопанката. Веднъж обаче улисана в домакинската работа помощницата попитала напряко пред госта: „ Како Анке, този за какъв брой сливи е? “. Днес със сладко от карловска афъзка ще ви почерпят единствено в случай че отидете на посетители на някое карловско семейство, съхранило тази рецепта.

Ако идвате в Стремската котловина от Северна България или сте се запътили оттатък Балкана, най-прекият път през лятото е през Троянския проход. Все още от двете страни на Беклемето може да си наберете боровинки, а пък в която и посока да пътувате, все ще минете през Кърнаре. Селото е южната врата на Троянския проход. Името значи кър, поле.

И до през днешния ден в Кърнаре се е запазила една остаряла рецепта за къдрен млин с орехи. Трябва брашно, лъжичка сол, 100 грама орехови ядки, 150 грама олио, 500 грама захар и вода за захарния сироп. Ала се изискват и умения за точене на кори. Всяка петура /кора/ се пече по настрана, като се поставя в тавата, леко се сбръчква, поръсва се с начукани орехи, след това се слага идната петура. Накрая се заливат със захарен сироп, в който има препържено олио. Невероятно вкусно е.

В Кърнаре вършат и доста вкусно готвено ядене - задушено месо със сини сливи. Тъкмо в този момент е сезонът на тези плодове. Трябва свинско или телешко месо, 15 лукчета арпаджик, две глави чесън, два моркова, десетина сини сливи, чубрица, кимион, черен пипер, червен пипер, чаша бяло вино за ястието, лъжица мехлем и сол. Месото се нарязва на дребни парченца, пържи се, след това всичко се поставя в тенджерата, похлупакът се замазва с тесто и се готви към два часа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР