Стремим се да променим средата и функционалността в педиатричните отделения

...
Стремим се да променим средата и функционалността в педиатричните отделения
Коментари Харесай

Надежда Рангелова: Благодарение на Фондация За доброто до момента са ремонтирани седем педиатрични отделения

Стремим се да променим средата и функционалността в педиатричните отделения в лечебните заведения по този начин, че те да дават отговор на потребностите на детето пациент и на родителите. Това сподели ръководителят на Фондация " За положителното “ Надежда Рангелова в предаването " Цветовете на България “ на Радио " Фокус “.

Идеята се ражда преди четири години като гражданска самодейност за ремонт на две от отделенията на педиатричната болница в София – по нефрология и интензивното. Благодарение на Фондация " За положителното “ досега са ремонтирани седем педиатрични отделения в страната, като най-мащабни са плановете в Ловеч и Велико Търново, описа Надежда Рангелова. " При тези огромни планове за пръв път си дадохме сметка, че интервалът на подготовка на един подобен план е съвсем еднакъв на интервала на осъществяване. Ние вършим редица срещи с лекарите, с пациентите, обсъждаме средата, функционалността на отделението. Нашата архитектка приготвя прелиминарен проект, план, обсъждаме го, бюджетираме, фондонабираме и това лишава 6 месеца. Реалният ремонт във Велико Търново лиши 10 месеца, като там ремонтът беше огромен – тотална смяна на отделението. Там е единственото непокътнато детско болнично учебно заведение в страната, което преобразихме тотално “, изясни тя.

В множеството отделения в страната болничните стаи за деца са с повърхност към 3 кв. м и с едно легло за детето. " Това е безусловно пространство затвор за детето, което е привикнало да играе. За родителя няма никакви улеснения. Престоят в такова поделение или едно неприятно отношение може да нанесе на детето контузия за цялостен живот. Създава се боязън и стрес от визитата на доктор, а това въздейства върху предварителната защита и грижата за здравето. Дори не си даваме сметка какъв резултат има това нещо върху нас като общество “, акцентира Надежда Рангелова.

Важно съгласно нея е реновираните отделения да бъдат разграничени на браншове, съобразени с възрастта на децата – за майки с кърмачета и дребни деца, за деца от 3- до 6-годишна възраст и за юноши. " Това разделяне е належащо, тъй като в стаята би трябвало да има друг комфорт. За едно бебе би трябвало да има кошарка, в която детето да може да бъде оставено умерено. За един младеж би трябвало да има кресло или място, където може да седне. Много значимо е обособяването на нещо като кухненски бокс в отделението, в случай че има опция, тъй като в огромна част от случаите лекуването на децата е обвързвано и с храната, която те одобряват. Пространствата би трябвало да са по-големи, по-отворени, по-светли, цветовете би трябвало да са успокояващи. Елементи от живота на детето би трябвало да участват в тази среда, с цел да не се усеща то уплашено и да минава по-лесно през този развой. Това е извънредно значимо за децата “, съобщи Рангелова.

Всяко дете в България заслужава да се лекува в красива, цветна, комфортна, функционална лечебна среда, без значение дали болничното заведение е от първо, второ или десето равнище на подготвеност, акцентира ръководителят на Фондация " За положителното “.

В момента Фондацията работи по педиатричното отделението в Ловеч, което ще бъде намерено на 11 април. " В края на предходната година обявихме взаимно с болничното заведение с Ловеч началото на акция за набиране на средства, с цел да може да стартира ремонт на отделението и там. Тече ремонтът в Карнобат и отделението ще бъде готово преди края на лятото. Там получихме финансова поддръжка и от общината. В тези планове имаме и други фондации, които са наши сътрудници. В Ловеч, Велико Търново и Добрич Фондация " Америка за България “ е главен донор. В Карнобат се включват " Есетере “ и огромна интернационална фондация “, описа Рангелова.

От изключителна значимост е в процеса да бъдат въвлечени и виновните институции, добави тя.

Във всяко новооткрито педиатрично поделение ще бъде извършено образование по лечебна връзка. " Това е тази връзка сред доктор, дете-пациент и родител. Детето би трябвало да бъде чуто, разбрано, би трябвало да му бъде обяснено какво ще се случи. Родителят също би трябвало да знае. В него би трябвало да има чувството за успокоение, с цел да бъде и детето умерено. Идеята на това образование е да помогне и на лекарите да се оправят с този стрес. Вече имаме контракт с Нов български университет и с педиатрията в София. Правят се фокус групи, разбори, самостоятелни срещи с лекари, с медицинския личен състав, със санитари, с родители и деца, с цел да може да се разбере къде е казусът и по какъв начин да им помогнем това нещо да се трансформира в една в действителност лечебна връзка “, сподели още Надежда Рангелова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР