Стремежът за щастие крепи индустрия за милиарди. Жанрът помогни си

...
Стремежът за щастие крепи индустрия за милиарди. Жанрът помогни си
Коментари Харесай

Шест ключа към щастието, които науката признава

Стремежът за благополучие крепи промишленост за милиарди. Жанрът „ помогни си самичък “ е в разцвета си и в него щастливо се преплитат научни проучвания, псевдонаука и чисто измамничество. Добрата остаряла просвета обаче, с нейните изпитани и надеждни способи, може да ни каже за щастието и по какъв начин да получим повече от него. Плюс един съвет, който работи сигурно и освен това е безвъзмезден, написа io9.

1. Заобиколете се с щастливи хора

Или най-малкото, заобиколете се с хора, които се заобикалят с щастливи хора. Едно проучване, извършено преди 20 години, сочи, че измененията в самостоятелното благополучие минават през обществените мрежи като прочувствена болест. Това е правилно: щастието наподобява на зараза. (Впрочем учените нямат поради Фейсбук, а положителните остарели мрежи от действителния живот - другари, сътрудници и съпрузи; съседи и родственици, които живеят наоколо.)

„ Най-важното съгласно нас е признанието, че хората са вписани в обществени мрежи и че щастието и благосъстоянието на един човек се отразява върху щастието и благосъстоянието на другите ”, заключават учените, отбелязвайки, че връзката сред щастието на хората се разгръща до три степени на разделяне (до приятелите на приятелите на нашите приятели).

Струва си да се означи и това: същите учените са открили, че тъгата въобще не е по този начин заразна, както щастието.

2. Усъвършенствайте умеене

Тук има миг на отплата: проучване, оповестено през 2009 година в Journal of Happiness Studies, открива, че хората, които се посвещават на усвояването на някаква дарба, изпитват кратковременен стрес, само че повече благополучие и задоволство в границите на часове, дни и в дълготраен проект.

„ Хората постоянно се отхвърлят от задачите си, тъй като са стресиращи, само че ние открихме, че в края на деня има изгода от това да научиш да правиш нещо добре, ” споделя Райън Хоуел, учител по логика на психиката в Държавния университет на Сан Франциско.

3. Самоуправлението е основно

Същото проучване, което твърди, че усвояването на умеене може да усили щастието в дълготраен проект, открива също, че ежеминутният стрес, обвързван с усвояването на обещано умеене, може да бъде понижен от автономността и чувството за общественост.

„ Резултатите ни демонстрират, че можем да понижим моментния стрес, обвързван с усъвършенстването на качествата, като се уверим, че удовлетворяваме потребността от автономност и съгласуваност, ” изяснява Хоуел. „ Например да вършите активността с други хора и да се уверите, че това е нещо, което вие сте избрали и което подхожда на това кои сте. ”

4. Усмихнете се

Още в 1872 година Дарвин написа: „ Свободният израз на една страст посредством външни знаци я ускорява ”. И по-новите проучвания го удостоверяват.

Психолози от университета на Кардиф са разкрили, че хората, чиято дарба да вършат гримаси е лимитирана от козметичните инжекции с ботокс, са относително по-щастливи, от хората, които могат да гримасничат. Учените са дали въпросник за тревога и меланхолия на 25 дами, половината от които са претърпели козметичната процедура. Като цяло те докладвали, че се усещат по-щастливи и по-малко тревожни. Но което е по-важно, не споделяли, че се усещат по-привлекателни, което значи, че резултатите не са психическо разследване от козметичната интервенция.

„ Сякаш методът, по който изпитваме страсти, не е стеснен единствено до мозъка ни. ” Има елементи от тялото ни, които подкрепят и ускоряват възприятията, които изпитваме.

5. Психотерапия

Скоба: в случай че мислите, че психотерапията ще ви е потребна, само че се притеснявате какво ще си помислят околните и приятелите ви, преодолейте това и го направете. Защото работи.

Във всеки случай: в забавен вид на остарелия въпрос дали парите вършат хората щастливи психологът Крис Бойс съпоставя цената на психотерапията с финансова отплата при психическо страдалчество. Откритията му, оповестени в списание за стопанска система, демонстрират, че психотерапията си коства 32 пъти повече за увеличението на щастието от чистия изсъхнал кеш.

„ В нашите общества значимостта на парите за възстановяване на благосъстоянието и увеличение на щастието постоянно високо се надценява ”, отбелязва Бойс. „ Ползата от положителното душевно здраве за сметка на това постоянно се подценяват и хората не осъзнават резултатите, които може да има лечението за възстановяване на метода, по който се усещаме. ”

6. Просто спрете. Спрете да се пробвате да бъдете щастливи

Ако би трябвало да вземете нещо от тези препоръки, вземете това: с цел да бъдете щастливи, ще се наложи да спрете да се пробвате да бъдете щастливи. Може да звучи като съвет от дзен преподавател, само че нещата стоят по този начин.

Няма значение, че да измерваш щастието е, като да мериш на кг една концепция. Разбира се, има способи да се реши - химически или с въпросници, само че в последна сметка „ щастието ” значи разнообразни неща за разнообразни хора - и това е един от най-мъгливите идеали. Един от най-големите дефекти на този факт е, че в случай че си поставиш щастието за цел, това те дърпа обратно.

Някои от най-важните проучвания върху щастието, излезли през последните години, са в директно несъгласие с култа към позитивността, характерен за книгите за „ самоусъвършенстване ”, които дават накриво акцентиране върху това да си слагаме непостижими цели за персонално благополучие. В обява взаимно с други създатели през 2011 година Джун Грубър, психолог от Йейл, отбелязва, че стремежът към благополучие в действителност има отрицателни последици. Не тъй като да се обградиш с положителни хора, да усъвършенстваш обещано умеене или да започнеш терапия не способстват за щастието сами по себе си, а тъй като „ когато правиш тези неща с мотивацията или с упованието, че те би трябвало да те създадат благополучен, това може да докара до отчаяние ”.

Затова бъдете своя дзен преподавател. Спрете да се пробвате да бъдете щастливи и просто бъдете. Обградете се с хора не с цел да бъдете по-щастливи, а тъй като ви е приятна компанията им. Научете нещо ново поради самото него и процеса на израстване, а не с цел да ви донесе благополучие.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР