Стремежът на националистическо-религиозната коалиция на Нетаняху да промени съдебната система

...
Стремежът на националистическо-религиозната коалиция на Нетаняху да промени съдебната система
Коментари Харесай

Хиляди на протест в Израел срещу новия опит на Нетаняху да прокара спорната съдебна реформа

Стремежът на националистическо-религиозната коалиция на Нетаняху да промени правосъдната система и да ограничи част от пълномощията на Върховния съд провокира невиждани митинги още преди месеци. Ударена бе и стопанската система на страната. Недоволството разпали страховете на западните съдружници за " демократичното здраве " на Израел.

Протестиращите блокираха минимум половин дузина автомагистрали, проведоха демонстрации на основните гари в следобедния пиков час и влязоха в фондовата борса в Тел Авив, хвърляйки подправени банкноти като знаци на корупцията.

Protests in Israel intensify as demonstrators block roads and seize control of the stock exchange, aiming to disrupt daily life and draw attention to the significance of the judicial reform issue.
— The Workers Rights (@theworkersright)

По време на демонстрациите имаше засилено полицейско наличие. Съобщава се, че чиновниците на реда са употребявали и водни оръдия, с цел да разпилян недоволните и да разчистят блокираните пътища. Най-малко 45 души са задържани, заяви полицията.

Тъй като министър-председателят разполага с удобно болшинство в Кнесета, съперниците се надяват, че нова вълна от митинги може да помогне за неуспех на законодателството преди окончателното гласоподаване идната седмица.

Целта на промяната е дас е ограничи способността на Върховния съд да анулира решения или назначения на държавно управление и министри, като лиши съдиите от пълномощието да смятат такива решения за " неразумни “. Поддръжниците на измененията споделят, че Върховният съд има прекалено много пълномощия и се меси в другите управляващи и сходна смяна ще улесни ефикасното ръководство. Противниците споделят, че смяната ще отслаби Върховния съд, който в страна, която няма конституция и еднокамарен парламент, доминиран от държавното управление, има сериозна роля в отбраната на гражданските права и свободи.

— DrifoEredipo (@DEredipo)
Water cannons used against in, during judicial change protest.
— Chaudhary Parvez (@ChaudharyParvez)
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР