Стремежът на Израел към мир: Ще засенчи ли нормализацията на Саудитска Арабия Споразуменията от Авраам?

...
Успехът на Споразуменията беше променен - ​​отвориха се нови директни
Коментари Харесай

Успехът на Споразуменията беше променен - ​​отвориха се нови директни въздушни маршрути и донесоха някои ползи за инвестиции и туризъм, бяха установени академични партньорства , а земетресението в Мароко миналия уикенд видя, че израелското правителство незабавно предложи военна подкрепа за търсене и спасяване на един от новите си съюзници.

Въпреки това имаше неравности по пътя – министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху имаше редица покани за ОАЕ бяха отменени тази година поради гнева на Емирствата срещу израелската сила в джамията Ал Акса в Ерусалим и много хора се надяваха, че темпът на взаимните ползи ще е по-бърз от реалността.

Изображение: Израелско селище в Западен бряг

Но сега на фокус е по-голяма награда: сделка със Саудитска Арабия.

Наред със съдебните реформи и насилието на Западния бряг, дипломатическите събития между Вашингтон, Йерусалим и Рияд сега е един от най-обсъжданите въпроси в израелските медии.

Споразумение за нормализиране с една от големите сили в Близкия изток би засенчило Споразуменията на Абрахам и г-н Нетаняху не крие отчаянието си за сделка.

Върховният съд на Израел ще разгледа оспорване на съдебните реформи на правителството

„Нашата ръка е протегната към всички арабски държави и със сигурност за Саудитска Арабия, което е жизненоважно", каза ми той в интервю по-рано тази година.

"Имаме страхотни възможности да подобрим мира в нашия регион, мира между нашите две страни, благосъстоянието на нашите народи . Мисля, че ще промени историята."

Дипломатическите колела се въртят

Дали сделката е близо или дори възможна, зависи от това с кого говорите, но това, което не е под съмнение е, че дипломатическите колела се въртят и изглежда, че има желание от всички страни да постигнат нещо.

Само миналата седмица високопоставена американска делегация пътува до Рияд за разговори по сделката и към тях се присъедини Хюсеин ал Шейх, основна фигура в ООП и близък съюзник на палестинския президент Махмуд Абас.

Отделно, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен проведе разговори този месец с Абас и г-н Нетаняху и на Air Force One, на път за Делхи за срещата на Г-20, съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза пред репортери, че "все още има работа", но разкри, че "много от елементите на пътя към нормализиране вече са на масата".

Изображение: Демонстрация срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху и съдебната реформа на неговото националистическо коалиционно правителство в Йерусалим

По-важно от самата сделка ще бъде съдържанието на всяко споразумение. Съобщава се, че исканията на Рияд включват помощ от САЩ за разработване на гражданска ядрена програма, доставка на модерни американски оръжия и военен пакт със САЩ в стил НАТО, според който Вашингтон ще се ангажира да защитава Саудитска Арабия, ако бъде нападната.

В обратно, Вашингтон се надява, че Саудитска Арабия ще намали нарастващите си дипломатически връзки с Китай и Русия и ще помогне да се противопостави на заплахата от Иран.

Израел може да иска подобен пакт с американските си съюзници, но ще гледа на мирно споразумение с Саудитска Арабия като значителна стъпка в укрепването на собствената си сигурност, въпреки че вече има опасения в Йерусалим, че гражданска ядрена сделка за Саудитска Арабия ще предизвика надпревара в ядрените оръжия в региона.

Подобно на Споразуменията на Абрахам, това ще отвори възможности за инвестиции и търговия между две от водещите икономики в региона и ще увеличи признанието в арабския свят на Израел като легитимна държава.

Противоречивият саудитски принц ще посети Обединеното кралство

Какво може да означава сделка за Палестина

Големият нерешен въпрос е какво може да означава една сделка за палестинците. За разлика от Споразуменията на Ейбрахам, палестинското правителство избра да се включи в процеса този път с надеждата да осигури собственото си бъдеще.

Според докладите Рамала иска „необратими“ стъпки за напредък на амбициите си за държавност, което вероятно ще включва подкрепата на САЩ за признаване на палестинска държава в ООН.

САЩ насърчават Рамала да съсредоточи исканията си върху Израел, а не върху Вашингтон, и предложиха идеята за прехвърляне на части от района C на Западния бряг (понастоящем под контрола на Израел) в зона A (под палестински контрол) или зона B (под съвместен контрол). Не е ясно колко реалистично или възможно би било това, такова е голямото присъствие на израелски селища и военни зони, покриващи тази земя.

Така или иначе, говорейки в подкаста Pod Save The World преди няколко дни, г-н Блинкен потвърди, че „ако този процес трябва да продължи напред, палестинското парче ще бъде много важно“ за САЩ и Саудитска Арабия, дори ако Израел ще се колебае.

Желанието за сделка от всички страни, е едно, но има някои очевидни и не незначителни пречки, които стоят на пътя на споразумението.

Прочетете повече в Sky News:
Върховният съд на Израел ще разгледа жалба срещу съдебните реформи на правителството< br />Испанските футболистки отменят стачката след постигнатото споразумение в реда за заплащане

Всяка сделка ще изисква подкрепата на две трети от Сената на САЩ и значителен брой сенатори, особено демократите, вероятно ще се противопоставят на отстъпките в Саудитска Арабия поради опасения относно състоянието на човешките права в страната, по-специално войната в Йемен и убийството през 2018 г. на журналиста от Washington Post Джамал Кашоги.

Други политици вероятно ще се противопоставят на всеки ангажимент, който може да рискува да повлече САЩ военни обратно в Близкия изток.

Десните националистически партньори на г-н Нетаняху в коалицията вече казаха, че ще се противопоставят на всичко, което дава отстъпки на палестинците, и така изпадналият в затруднение премиер ще трябва да търси опозиция лидери да прокарат сделката през Кнесета. Възможно е цената на сделката да е колапс на израелското правителство и дори краят на времето на г-н Нетаняху като министър-председател.

След като видях как местните проучвания на общественото мнение рязко се сринаха тази година и след като бяха на в края на критиките от страна на световни лидери, включително президента Джо Байдън, за опитите му да прокара широкообхватни и противоречиви съдебни реформи, това може да е последен акт на жертва, който той ще заложи, за да спаси наследството си.

„Това би било квантов скок напред“, ми каза той през юни. Със сигурност ще бъде, но колко далеч е готова да скочи Биби, за да прехвърли границата?

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР