Стрелец A* има 4 милиона пъти по-голяма маса от тази

...
Стрелец A* има 4 милиона пъти по-голяма маса от тази
Коментари Харесай

Астрономи откриха мощно магнитно поле около най-голямата черна дупка в Млечния път

Стрелец A* има 4 милиона пъти по-голяма маса от тази на нашето Слънце и се намира на към 26 000 светлинни години
Астрономи оповестиха, че са разкрили мощно, структурирано магнитно поле, усукано спираловидно към свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път, оповестява Ройтерс.

Откритието показва незнайни до момента качества на извънредно мощния обект, намиращ се в центъра на нашата вселена. Структурата на магнитното поле, излъчващо се от ръба на черната дупка Стрелец A* (съкратено Sgr A*), доста прилича тази към единствената друга черна дупка, която в миналото е била заснемана, и която се намира в центъра на близката вселена Месие 87 (М87), споделят откривателите, представени от Българска телеграфна агенция.

Това демонстрира, че мощните магнитни полета може да са обща характерност на черните дупки, допълват те. Магнитното поле към черната дупка в вселена М87, наречена М87*, ѝ разрешава да изстрелва мощни струи от материя в космоса, споделят откривателите. От това следва, че въпреки и до момента да не са открити такива струи към Sgr A*, те може би съществуват - и евентуално ще бъдат следени в близко бъдеще, допълват те.

Астрономите разгласиха ново изображение, което за първи път демонстрира средата към Sgr A* в поляризирана светлина, разкривайки структурата на магнитното поле. Поляризираната светлина идва от субатомни частици - електрони, които се въртят към линиите на магнитното поле.

Sgr A* има 4 милиона пъти по-голяма маса от тази на нашето Слънце и се намира на към 26 000 светлинни години (9,5 трилиона км) от Земята.

" От известно време се убеждаваме, че магнитните полета играят основна роля в метода, по който черните дупки се хранят и изхвърлят материя в мощни струи ", споделя астрономът Сара Исаун от Центъра за астрофизика " Харвард-Смитсониън " и съръководител на проучването.

" Това ново изображение, дружно с поразително сходна поляризационна конструкция, следена в доста по-голямата и по-мощна черна дупка М87*, демонстрира, че мощните и структурирани магнитни полета са от решаващо значение за това по какъв начин черните дупки взаимодействат с газа и материята към тях ", добави Исаун.

Черните дупки са извънредно плътни обекти с толкоз мощна гравитация, че даже светлината не може да се измъкне от тях, което ги прави извънредно сложни за наблюдаване. " Магнитното поле наподобява е проведено в серпантина, сходно на М87*. Тази геометрия на магнитното поле допуска, че черната дупка задвижва доста мощни струи, които се изстрелват в галактиката ", сподели различен от откривателите, астрономът от Центъра по астрофизика Анджело Рикарте.

Според откривателите доказателствата за бликам, излизаща от Sgr A*, се усилват. " Едно от нещата, които в действителност ни вълнуват, е предсказанието за мощна бликам. С подобряването на апаратурата ни през идващите години, в случай че тя съществува, би трябвало да успеем да я извлечем от данните ", сподели Рикарте.

Откритията са оповестени в Astrophysical Journal Letters.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР