Стрелба близо до кандидата за президент на Еквадор Ото Зоненхолцнер

...
Един от кандидатите за президент на Еквадор поиска разследване на
Коментари Харесай

Един от кандидатите за президент на Еквадор поиска разследване на стрелба, станала на метри от мястото, където той вечерял със семейството си в събота - само ден преди изборите в страната.

Ото Зоненхолцнер каза, че е закусвал със съпругата и дъщерите си в ресторант, когато е избухнало насилие.

„Няколко минути след пристигането в ресторанта имаше престрелка след полицейско преследване на няколко метра от мястото, където бяхме“, каза Соненхолцнер във видео съобщение. Той каза, че нито той, нито семейството му са пострадали.

Стрелбата идва само няколко дни след убийството на друг кандидат за президент, Фернандо Вилависенсио, който водеше кампания срещу груповото насилие и корупцията, шокира света.

„Това е още един пример за това, с което еквадорците се сблъскват ежедневно“, каза Соненхолцнер за последната стрелба.

„Слава Богу, всички сме добре, но изискваме разследване на случилото се.

Видеозаписи показват Sonnenholzner и членове на семейството му да напускат помещенията с бронирана защита.

„Боли ме страхът и безпомощността, които видях в очите на всички там. Не можем да продължаваме така“, каза Зоненхолцнер.

Обстоятелствата около стрелбата остават неясни.

 Кандидатът за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио развява еквадорско знаме, докато присъства на митинг в Кито, Еквадор, 9 август 2023 г. REUTERS/Karen Toro Кандидатът за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио развява еквадорско знаме, докато присъства на митинг в Кито, Еквадор, 9 август 2023 г. REUTERS/Карен Торо Карън Торо/Ройтерс

Смъртоносна ескалация на насилието обхвана Еквадор през последните години, особено на тихоокеанското крайбрежие на южноамериканската държава, докато престъпните групи се борят за контрола и разпространението на наркотици, предимно кокаин.

Вилависенсио беше застрелян, докато напускаше предизборен митинг в столицата Кито на 10 август. Той беше известен като неуморен борец срещу корупцията и разследващ журналист.

59-годишният депутат беше казал, че е получил смъртни заплахи от банди и политическите му обещания са го превърнали в „много мощни врагове“.

Убийството му привлече международно внимание и разтърси страната преди президентските и законодателните избори в неделя.

Семейството на Вилависенсио обвини държавата в престъплението „убийство чрез умишлено бездействие“ и подаде правна жалба срещу правителството, заявявайки, че той не е бил адекватно защитен.

„Те трябваше да бдят над живота му, знаейки, че той е журналист, който [е получил] много заплахи“, каза адвокатът на семейството Марко Яулема.

Решаващ вот

Еквадорците ще избират между осем кандидати за президент на вота в неделя.

Борбата с престъпността беше на първо място в политическия дневен ред още преди убийството на Вилависенсио, като различни кандидати обещаваха да подобрят сигурността в страната.

Гисела Сесибел Молина, колежка и приятелка на Вилависенсио, беше ранена по време на стрелбата миналата седмица. Тя каза пред CNN, че рискува да ослепее частично от атаката, но остава непокорна.

„Няма да бъдем покорени от мафиоти, корумпирани политици, които искат да бъдат избрани в събранието, латинските крале, [мексиканския] Zetas [картел], албанците, които сега действат в страната, изнудвачи, похитители и всички тези, които тероризират населението“, каза Молина.

Въпреки нараняването си, тя все още планира да се кандидатира за преизбиране в Народното събрание и настоява, че иска да гарантира, че справедливостта ще бъде раздадена.

След стрелбата в събота Зоненхолцнер повтори призиви за спиране на „сериозната криза“.

„Като съпруг и баща знам, че никой не трябва да преминава през това. Нито едно момче или момиче в нашата страна или по света не трябва да живее в страх“, каза той.

„Сега повече от всякога няма да се откажем. Ние отхвърляме насилието и оценяваме смелостта, с която еквадорците ще напуснат домовете си, за да гласуват смело и отговорно за по-добър Еквадор.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР