Стратовулканът Руапеху в Нова Зеландия е най-известен с това, че

...
Стратовулканът Руапеху в Нова Зеландия е най-известен с това, че
Коментари Харесай

Планината от „Властелинът на пръстените е заснета от над 400 км

Стратовулканът Руапеху в Нова Зеландия е най-известен с това, че е включен в трилогията „ Властелинът на пръстените " - употребен е за първообраз на планината Ородруин, където Саурон е изковал Единния пръстен на всемогъществото, написа Daily Mail. Международната галактическа станция снима върха на Нова Зеландия от нов ъгъл, който не сме виждали до момента.
Mount Ruapehu е деен стратовулкан, ситуиран в Нова Зеландия. Височината му доближава съвсем 2,8 км. Новата фотография е направена на борда на Международната галактическа станция, до момента в който тя обикаля към Земята на височина към 400 км. В фрагмента се вижда върхът на вулкана, както и националният парк Тонгариро, който го заобикаля. Планината е покрита със сняг, а кратерното й езеро на върха наподобява повече на дребен кръг, само че в действителност дълбочината му доближава съвсем 150 метра.

Снимка: НАСА
Снимка е получена още на 23 септември 2021 година, само че НАСА я популяризира този месец. Правена е с дигитален фотоапарат Nikon D5, употребяващ фокусно разстояние от 1150 милиметра. Изображението е направено от член на екипажа на Експедиция 65. Изображението е изрязано и усъвършенствано за възстановяване на контраста. 
Има известна възможност Руапеху да повтори тъжната история, която се случва във „ Властелинът на пръстените ". Учените са записали известна интензивност, в последно време вулканът е отделял въглероден диоксид от кратерното езеро, което може да е предвестител на изригване. Ако това се случи, минимум 12 000 души ще бъдат в заплаха.
Кратерното езеро Руапеху е единствената геологично дейна част от стратовулкана, забележима на повърхността, съгласно личния състав на Земната обсерватория на НАСА. Хидротермалната система на вулкана загрява езерото на кратера. То остава топло през цялата година (15 до 45 градуса по Целзий) и е мощно киселинно (pH
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР