Стратегическото пристанище Мариупол в Източна Украйна е блокирано от руски

...
Стратегическото пристанище Мариупол в Източна Украйна е блокирано от руски
Коментари Харесай

Повратен момент във войната. Руските войски контролират стратегическото пристанище Мариупол

Стратегическото пристанище Мариупол в Източна Украйна е блокирано от съветски военни след " безмилостни " офанзиви. Това сподели кметът на града, представен от Агенция Франс Прес.

„ Засега търсим решения на филантропичните проблеми и всички вероятни способи да извадим Мариупол от блокадата “, сподели Вадим Бойченко в известие, оповестено към среднощ локално време в акаунта на кметството в Telegram.

По думите му главният приоритет е да преустановяване на огъня, с цел да може да се възвърне жизненоважна инфраструктура, както и да се сътвори филантропичен кулоар за внасяне на храна и медикаменти в града.

Превземането от Москва на този град с към 450 000 поданици, ситуиран на брега на Азовско море, ще бъде значим преломен миг в спора сред Русия и Украйна.

Това би разрешило да се реализира връзката сред съветските сили, идващи от анексирания Крим, които към този момент са завладяли основните пристанища Бердянск и Херсон, както и сепаратистки и съветски войски в Донбас.

„ В продължение на пет дни нашият роден град, нашето семейство от половин милион, е под безмилостна офанзива “, написа още Бойченко и прикани за продължаваща опозиция. Според него елементи на украинската войска, Националната армия, ултранационалистическия полк Азов, граничари и морска пехота са защитавали града.

Вчера обаче избухна спор сред Украинските войски и националистите от " Азов " и бяха нанесени удари с ракетите " Точка-У " по щаба на националистическия батальон. Ликвидирани бяха над 20 националисти и са били унищожени 10 единици техника.

Заповедта за нанасянето на удар с " Точка-У " е била дадена, откакто азовците напълно са отказали да се подчиняват на командването на украинските военни, както и да съгласуват дейностите си с тях.

В Мариупол се развихрят грабежи, пишат локални блогъри. И това вършат главно националисти, облечени в цивилни облекла. Те не желаят да избягат с празни ръце. Ограбен е търговски център " Порт Сити ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР