Стратегическа локация и качество на работната ръка са сред основните

...
Стратегическа локация и качество на работната ръка са сред основните
Коментари Харесай

Румен Радев и Емил Караниколов заедно на среща с японския бизнес

Стратегическа локация и качество на работната ръка са измежду главните преимущества, които България предалага на вложителите. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с представители на едни от най-големите японски корпорации, които идват за първи път у нас, както и с представители на българския бизнес.

Въпреки че през вчерашния ден президентът сне доверието си от българското държавно управление, министърът на стопанската система Емил Караниколов също взе участие в срещата, иницирана от президента. Пред представителите на едрия японски бизнес Караниколов показа данни за развиването на автомобилния и IT бранша в България.

На срещата президентът Румен Радев прикани българския бизнес да бъде деен в диалозите с представителите на гостуващите у нас крупни компании и корпорации и посочи, че сборният им годишен оборот надвишава 390 милиарда $. Като място за вложения България дава обилни преимущества, уточни президентът.

„ Сравнено с други централни източноевропейски страни, където за момента японските вложения са много повече като размер и брой ангажирани хора, България дава своите преимущества и като стратегическа локация, и като стопански благоприятни условия, само че най-много като качество на работната ръка и гения на своите младежи. ”, съобщи президентът Румен Радев.

Като преимущества за вложителите министърът на стопанската система Емил Караниколов уточни ниските данъчни ставки, ниските оперативни разноски и квалифицираната работна ръка. Пред японските посетители Караниколов открои развиването в последните години на секторите - автомобилостроене и осведомителни технологии.

„ Българският бизнес и страната са към този момент подготвени да стартираме да произвеждаме цели коли в България. В IT бранша за последните 10 години имаме 25% добавена стойност. Възнагражденията в този бранш и професионалната работна ръка настигат даже европейските стандарти.

Присъединявам се в думите на президента на Република България – господин Румен Радев – в този момент е моментът и японският и българският бизнес да презентират най-хубавото, което имат и могат, би трябвало просто да сме по-активни ”, сподели министърът на стопанската система.

Според посланика на Япония Масато Ватанабе днешната среща демонстрира, че бизнес-отношенията с България имат висок капацитет.

„ Японско-българските бизнес връзки освен основават изгоди за фирмите от двете страни, само че имат капацитета да порастват и отвън границите им. България се смята за добра основа за бизнес, поради развиването на търговски канали към Европейския съюз. Добрият достъп до Западните Балкани и други прилежащи региони също е преимущество за японските компании. ”, означи Ватанабе.

В срещата участваха представители на институции от двете страни, на работодателски организации, както и на академичната общественост у нас. Форумът се провежда като продължение на визитата на българския президент в Япония през октомври предходната година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР