Страстният януарски месец повдигна многобройни теми около българския хазарт. Доколко

...
Страстният януарски месец повдигна многобройни теми около българския хазарт. Доколко
Коментари Харесай

Мекият хазарт вече е превзел България, въпросът е как да се ограничи

Страстният януарски месец повдигна многочислени тематики към българския хазарт. Доколко той е обвързван с престъпни въздействия? Как въздейства на футболните агитки и политиката? Доколко и по какъв начин съумява да управлява медиите?

Преди да се търси отговор на тези въпроси, обаче, стои най-важният публичен проблем, обвързван с хазартния скандал, а точно размерът на хазартния пазар в България .

Българският
хазартен пазар е доста по-голям и прекомерно натоварен спрямо останалите страни в Европа и развитите страни по света. Данните за приходите на хазартните компании според оповестените от тях годишни финансово доклади демонстрират, че България е на трето място, директно след Малта и Северна Македония в класацията на страните с максимален дял от Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Европа.

Малта е необикновен случай, тъй като там са регистрирани доста от огромните
хазартни оператори в Европа. Освен това, два от най-големите хазартни оператори в България работят с европейски лицензи и са регистрирани в Малта (Efbet) и Англия (Bet365).

Така съгласно наличните данни, по груба сметка в хазартния бранш у нас се въртят към 3% от Брутният вътрешен продукт на глава от популацията . За 2018 година тази сума се равнява почти на 1.655 милиарда евро (3.237 милиарда лева.), съгласно регистъра на една от най-големи международни бази за стопански и финансови данни Amadeus*. За съпоставяне, общите доходи от хазартния пазар в Германия са 13.9 милиарда евро, което се равнява единствено на 0.4% от Брутният вътрешен продукт на страната. Англия е най-големият пазар в Европа с обороти от 26 милиарда евро, което се равнява на 1.1% от Брутният вътрешен продукт.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР