Страстите между двата тура на местните избори достигнаха нива, които

...
Страстите между двата тура на местните избори достигнаха нива, които
Коментари Харесай

Десните страсти преди втория тур се нажежиха до червено

Страстите сред двата тура на локалните избори доближиха равнища, които на някои генерации гласоподаватели подсетиха за разделянето сред хората при започване на прехода, когато антагонизмът в обществото удари зенита си.

А за напрежението в обществените мрежи клишето, че се " нажежи до алено " е изцяло на място. Седмицата стартира мощно: Първо рапърът Ицо Хазарта съобщи на управлението и гласоподавателите на " Демократична България ", че " към този момент нямат човек " в " Ъпсурт ". Причината бяха рецензии във " Facebook " от негови почитатели, разочаровани, че е пял на концерт на ГЕРБ в Самоков. След " кървавото писмо " Хазарта отнесе още рецензии, а симпатизантите му се разцепиха на два лагера.

Подобен сюжет сполетя и класирали се четвърти за кмет на София Борис Бонев от самодейността " Спаси София ", който даде изявление в проправителствения вестник " Труд " и с това си навлече рецензии. За да се отбрани, Бонев разгласи: " Много рядка е опцията да критикуваш ГЕРБ в издание на Делян Пеевски. Аз това направих ", въпреки че вестникът не е измежду тези, на които депутатът от Движение за права и свободи е формален притежател.

Борислав Игнатов ( " Демократична България " ) и Борис Бонев, които се класираха надлежно трети и четвърти и които събраха поддръжката на десни, демократични, млади или нови (особено Бонев) гласоподаватели оставиха на съвестта на симпатизантите си за кого да гласоподават на втория тур. Това неизяснено състояние провокира лавина от отзиви и взаимни обвиняване в обществените мрежи.

Десните гласоподаватели още веднъж се разделиха и явно ще гласоподават разграничено и на втория тур в столицата. Единият лагер залага на анти-ГЕРБ гласоподаване срещу корупцията и клиентелизма в общината. Вторият лагер – се движи по оста ляво-дясно и не признава гласоподаване за претендент, подсилен от Българска социалистическа партия даже и като углавен избор против ГЕРБ.

От четвъртък вечерта стартира и различен скандал: ГЕРБ разгласява на уеб страницата си информация със заглавието " Творци поддържат Йорданка Фандъкова за кмет на София ". В нея се оповестява за предизборна демонстрация на кмета Йорданка Фандъкова, на която са участвали писателят Димитър Бочев, композиторът Стефан Димитров, Лъчезар Георгиев, Недко Солаков, Венелин Шурелов, Весела Ножарова, Виктор Божинов, Георги Мамалев, Силвия Кацарова, Искра Радева, Влади Въргала, Филип Аврамов, Стефан Вълодобрев, Ирина Флорин, Мими Николова, Братя Аргирови, Яна Маринова, Рут Колева, Захари Карабашлиев, Яна Генова, Найо Тицин, Еми Барух, Тони Николов, Евгени Будинов, Бина Харалампиева, Ириней Константинов, маестро Людмил Ангелов, Жаклин Вагенщайн, Гергана Мудова, Герасим Георгиев – Геро, проф.Георги Арнаудов, доктор Георги Текев и други Повечето от тях извършват планове в региона на културата с финансиране от столичната община.

Страстите разгорещи изключително някогашният публицист, в този момент режисьор, Найо Тицин , който декларирал на Фандъкова: " Благодаря ви за поддръжката за културата, вие сте същински филантроп, освен управленец. " Тези негови думи го хвърлиха в центъра на изострен спор за какво създателите вършат реклама на кмета и защо меценатство става дума, откакто плановете им се финансират от парите на данъкоплатците, а не от персоналните средства на Фандъкова. Тези обвинявания провокираха Тицин да напише следния отговор във " Facebook ": " Няма да се изяснявам на никого! Само ще припомня, че още преди месец в Народния спектакъл споделих: " Във времена, в които спонсорите понижават фрапантно рекламните си и спонсорски бюджети, Столична община се явява един от дребното поддръжници на българска просвета. Последните 10 години екипът на госпожа Фандъкова, и самата тя, всички, които се занимават с културните политики в общината се трансфораха в един от дребното меценати на българско изкуство и просвета. " Тогава тези думи не провокираха реакция, за разлика от през днешния ден. Нищо по-различно от това, не съм споделил през днешния ден. Бъдете здрави! Не се дразня на хората, които не споделят моето мнение. "

Сред нашумелите бранители на протестния избор против ГЕРБ е юристът Симеон Стойчев, който разгласява във " Facebook " " Моите 18 аргументи да гласоподавам за Мая Манолова на балотажа ":

" 1. Заради достоверните десни. В такива обстановки избирам да взимам препоръки единствено и само от достоверни десни и то такива, които са спечелили значимите борби в живота си, като да вземем за пример чичо Уинстън. А обстановката е следната - ние сме без другари, без съдружници, без организация, без водачи, без финансова и всякаква друга мощ, без институции и без останали мирни разновидности за деяние. Едно нещо не може да се отхвърли, всички мирни варианти са изчерпани. Прекарахме стотици часове на улиците, научихме всички плочки и павета сред Орлов мост и Съдебната палата, и анализирахме цялото анализиране във и отвън Интернет. Сега би трябвало да избираме сред госпожа Фандъкова и госпожа Манолова. Сиреч, попаднали сме в един достоверен clusterfuck. Ето какво споделя чичо Уинстън за такива обстановки: " Ако Хитлер нападне Ада, ще кажа няколко положителни думи за Дявола в Камарата на общините ". Не единствено сподели, а благодарение на Съюз на съветските социалистически републики победи по-голямото и по-опасното зло. Разбира се, след привършване на военните дейности, сър Уинстън Чърчил разпорежда правенето на проект за " Operation Unthinkable " - въоръжаване на остатъците от нацистката войска и изтласкване на Съюз на съветските социалистически републики от Източна Европа. Не го послушаха, а трябваше, макар че не е тъкмо морално. Важният урок е следният - когато си самичък, предаден и зарязан, когато си попаднал в достоверен clusterfuck, немислимото става мислимо. Когато водят война против теб, правиш каквото би трябвало, с който може и каквото имаш на разположение.

2. Заради порядъчната жена. Г-жа Фандъкова е порядъчна жена. В известна степен ми припомня на една друга порядъчна жена - госпожа Брюнхилде Помсел, секретарката господин Гьобелс. Последната доживява над 100 година възраст и отбелязва в едно свое изявление, че не изпитва никакви скрупули, а сем. Гьобелс са положителни хора, тъй като са й подарили кожено палто. В нейните очи, в случай че каже противното, не би било порядъчно, тъй като значи да си неблагодарник. Това е дребният нравствен мрак върху който се крепи всяко огромното зло. В България простащината е новата публична вяра, а корупцията новият публичен контракт. Може би госпожа Фандъкова смята, че в случай че се възпротиви, ще обиди положителните хора, които са й подарили цялостен град.

3. Заради културата . Почти всичко мога да понеса, да простя и да не помни, само че унищожаването на архитектурното културното завещание на София - не. Сградите, които устояха на Royal Air Force и които са съхранени с цената на живота на българските водачи, постройките, които устояха на Червената войска и 45 година тоталитарен режим, тези здания рухват една след друга при ръководството на порядъчната жена. Милиони се изсипаха за саниране на панелни блокове и нито стотинка за беззащитните неми очевидци на живота на няколко потомство. За някои от тях ние бяхме последното потомство. Питам защо се прави целия преход и защо е целият напор, в случай че най-после културното завещание ще бъде заличено. Тук още една известна мисъл на достоверният десен би ни била от изгода, когато поискали да понижат военновременния бюджет за просвета и обучение, сър Уинстън Чичил попитал: " Тогава защо водим тази война? " За какво го вършим този преход и тези взаимни отстъпки? Каквото важи за културата, важи и за образованието, опазването на здравето и природата.

4. Заради спасението. Спасяват ли ви от комунистите? Спасяват ви като в оня черен анекдот с момиченцето, чието семейство починало в злополука, а тя отишла разплакана за помощ при камионджията. Той почнал да си смъква колана и й споделил, че не й е ден. На всички, които ще бъдат избавени от комунизма тази неделя - няма да ви е ден.

5. Заради предишното. Страхът от предишното пречи на трезвата преценка, както всеки боязън. Комунизмът няма да се върне по простата причина, че не работи за прасетата. Колко по-добре се живее във безконечния преход от комунизъм към Европа, в сравнение с от във безконечния преход към комунизъм и безкласово общество. Както споделят умните хора, днешната разлика сред комунизма и нацизма е, че комунизмът умря.

6. Заради бъдещето. Откъде да знаем, че идващият път ще има по-добра опция и по-добър избор. Миналият път можеше да бъде определена Татяна Дончева и това щеше да спести доста беди. Сега опцията е Мая Манолова. Да не се постанова идващия път (ако има такъв) да се радваме, в случай че Владо Кузов изкласи до балотаж, та да имаме опция. След 4 година ръководител на Върховен касационен съд ще е Данаил Кирилов или нещо сходно, Facebook ще е развил нови технологии да бърка мозъците на хората със тактиките за децата, а на всеки ъгъл в София китайците ще са конфигурирали камери за наблюдаване (последното в този миг се случва в Белград). Имаме ли 4 година да си пробваме шанса отначало?

7. Защото всичко е доста просто. Както споделя героят на Берлускони във кино лентата " Те ": " Левите не могат да схванат какъв човек съм аз. Tе мислят, че всичко постоянно е комплицирано. Да, само че на процедура всичко е обикновено. Вие имате харизмата на ручея, носещ към долината прохлада и благоденствие. Вие утолявате жаждата на хората. Това е всичко. " Просто и обикновено е като полемиката за сектор в Европейската комисия. Този сектор носи пари, този сектор има по-малко парите, в този сектор парите към този момент са разпределени. Да използван този способ към България. Ресор президент на Република България - този сектор не разпределя пари, даваме го концесия на Българска социалистическа партия, сектор омбудсман - не разпределя пари, даваме го на концесия на Българска социалистическа партия, сектор ръководител на Народното събрание - също никакви пари, Народното събрание е нотариус на държавното управление, предлагаме го на ръководителя на Българска социалистическа партия. Така тези са ми длъжни, като порядъчната жена. После отиваме в някое село и споделяме, че Тодор Живков е построил такива неща, които не могат да се боядисат. После отиваме в някой град и страдаме за дядо си погубен от комунистите. Всички чуват единствено това, което желаят, и си мислят, че на тях споделят истината, а другите са лъгани, тъй като се постанова да се крепи властта. Много е просто. Софийската община е пари и власт. Част от тези пари потичат към бандите, които ни причакват край Съдебната палата. Трябва да отнемем малко власт и доста пари, с цел да затрудним този развой.

8. Заради конспирацията. Може би всичко е една огромна измама, с цел да ни накарат да гласуваме за Мая Манолова, може би ще попаднете в техния проект, в случай че гласувате за Фандъкова, може би желаят да ви отвратят и да си останете у дома. Нямам никаква концепция, само че като цяло мъчно се живее, когато те е боязън от личната ти сянка. Всички сходни пътища на мисълта са задънени улици, а в задънените улици чака камионджията от вица, с цел да ви избави от комунистите.

9. Заради алтернативата. Разбирате, че на този стадий на балотажа бих дал своя вот за Дарт Вйедър, Ян Бибиян, Том, Джери или дори неодушевени предмети, като саксия с петунии от Пътеводителя, единствено с цел да се отърва от порядъчната жена, да я изчегъртам от общината, да я отлепя от София, да изкопча града ми от хватката й.

10. Заради старите демократи. Симпатични хора, само че заблудени. Вероятно по този начин са били цялостен живот. Някогашното не изключително мъжество не им подсигурява нищо. Искам да им напомня какво стана след края на войната с героя от Вердюн, маршал Петан, министър-председател на Виши, както и какво стана целия френски военноморски флот в Средиземно море, всичките почтени хора. Стана каквото трябваше.

11. Заради Иван Костов - който отстрани паметниците на Съветската войска (защото не са един и не са единствено в София), отвори досиетата, вкара Георги Марков, Радой Ралин и Цветан Стоянов в учебниците, построи мощна съпротива и даде път на приемствеността и същинските водачи с качества, с цел да може в този момент да си приказваме за бъдещето, а не за предишното.

12. Заради новите демократи. При тях постоянно е хубаво, само че в никакъв случай не е готово, и е по този начин от към 18 година, т.е. long before it was cool. Накратко, пригответе се душевен, че и след 2, 4 или 8 година отново ще бъде същата обстановка. Сами сме.

13. Заради социолозите. Едно самоуверено съмнение, в неделя изборите ще се решат от по-малко от 10 000 гласа, тъй като тези като мен старите модели не ги ловят и в действителност разликата сред двете кандидатки е надалеч по-малка. Спаси София го потвърди, гласоподаватели с разнообразни настройки се профилират по остарелия метод и прогнозите са неверни. На част от хората в една и съща група просто престана да им работи условния инстикт за синьо и алено. Всичко това просто значи, че тази неделя всеки глас има голяма тежест. Може би това са изборите в целия либерален интервал, в които всеки глас ще има най-голяма тежест.

14. Заради стабилността. Който търгува свободата си против малко сигурност (и стабилност) не заслужава нито независимост, нито сигурност (нито стабилност). Това е за 1-ви клас по народна власт, не може да повтаряш 1-ви клас 30 година Г-н Гари Каспаров споделя за демокрацията при режима на Владимир Путин, това е все едно да играеш шах против някой, който непрекъснато бута фигурите от дъската. Тази неделя обръщам шахматната дъска, възпламенявам стаята и променям играта, тъй като по този начин би трябвало.

15. Заради фантазиите. Мечтата на моя живот не е да умра целия в бяло. Ако вашата е такава, останете у дома или пишете нелепости по бюлетините. Като живееш в море от л@ #а обаче, това е сложна задача и идва един ден, в който макар всичките ти старания се изцапваш. Вижте Ицо Хазарта, за едно нощ стана Лени Райфенщал. Когато си надълбоко в л@ #ата, пътят за отвън л@ #ата неизбежно минава през л@ #ата. Тази неделя аз ще разбърниквам кафявото, с цел да може бялото електорално приятелство да спи умерено и да се гледа в огледалото. В тази обстановка обаче това не е демонстрация на морал, а елементарна суетност. Трябва да се прави разликата.
16. Заради персоналните ми егоистични ползи. Дефинирам егоистичните си ползи по следния метод - да бъде понесена отговорност за безобразията, да бъде възобновено разделянето сред локална и централна власт, градът да бъде ръководен от човек с най-малко някаква упоритост за бъдещото, в това число личната си кариера, т.е. освен тотално нищожество, тъпи въздишки, свити плещи, неуместни усмивки и незаслужени постове наготово. Общинският съвет ще бъде отвън контрола на Мая Манолова. Така ще се възпират и ще се балансират взаимно. Тъй като ще гласоподавам без грам илюзии за това коя е Мая Манолова, шансът да бъде наскърбен и отчаян е еднакъв нула. В този миг просто нейните ползи и моите ползи съответстват. В момента, в който това престане да е по този начин, се връщам на точка 1. В тези работи няма безконечни другари, а единствено безконечни ползи. Пак чичо Уинстън.

17. Заради морала. В обстановката на студена революция, гласуването губи характера си на честен акт. То е просто кротичък инструмент за самоотбрана и въздържане. Не е морално да нараниш човек, само че когато нараниш нападателя си, това е разбираемо. Демонстративни морални жестове пред хипнотизирани тълпи, орди кариеристи и хора с възбуден вкус към грабежа е неуместно. Гласуването е инструмент на нашите ползи, а не метод да си потвърждаваме кои сме. Кои сме си проличава по живота и постъпките ни сред изборите.

18. Заради разделянето. Преди шест години на студентските митинги в Софийския университет, един мой безценен учител ми сподели, че разделянето, което виждахме тогава, е като пролука в гранитна канара. В началото не се вижда, само че тръгне ли, става неудържимо.

Казаното тук важи освен за София и освен за тези избори. Това ще бъде отсега нататък, на всички избори, а аз ще гласоподавам на всички тях до момента в който към момента има свободни избори в България. "

И този текст провокира пристрастености, отричания и утвърждения.

Катя Крънчева, критикуваща ГЕРБ, разяснява: " Аз пък от тези избори си върша извод, че в никакъв случай партии като " Демократична България " и ДСБ не биха спечелили моето доверие, щом водачите им даже позволяват, че може да се гласоподава за лице от Българска социалистическа партия. По съвест, де. Да ви имам съвестта. Като/ако влязат в идващ парламент с кой считат да се коалират, с цел да ръководят? Щото, в случай че погледнат малко по-далеч от носа си, то вариантите са две - ГЕРБ или Българска социалистическа партия. Сериозно ли с Българска социалистическа партия считат да ръководят? Или те не считат да влизат да ръководят, а единствено да смъкват ГЕРБ и да връщат Българска социалистическа партия. Или отново ще гледаме трикове - преди избори против ГЕРБ, след това с тях? Една политическа детска градина, само че че им липсват остарели муцуни в редиците, де. Пък в този момент се сърдят на младия Макрон-Бонев, че постъпил недалновидно, явявайки се без листа. Чуден сериал ще гледаме. "

А Иван Червенков, прочут с колажите си по настоящи събития, този път заключи в текст в обществената мрежа, че " Разединението е съвременно, само че интелектуалните обединявания към Фандъкова (БКП2) и Манолова (БКП1) ги трансформира в две Людмили Живкови бе. 2x " Знаме на мира " по кое време? "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (388)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР