Страшно! Кризата убива бизнеси. Разпродажби за жълти стотинки. Инфлацията уби

...
Страшно! Кризата убива бизнеси. Разпродажби за жълти стотинки. Инфлацията уби
Коментари Харесай

Страшно! Кризата убива бизнеси. Разпродажби за жълти стотинки


Страшно! Кризата убива бизнеси. Разпродажби за жълти стотинки. Инфлацията умъртви бизнеса с пелети. Точно преди отоплителния сезон всеобщи разпродажби и банкрути на предприятия от сектора за милиони има в цяла България. Това показа изследване, направено от „ Телеграф “.
На тезгяха от края на септември и
началото на октомври са фабрики и индустриални цехове за пелети край София, Бургас, Пловдив, Дупница, Чепеларе и други

Високите цени задушават бизнесмените и нарасналите им разноски ги слагат в невъзможност. Работници от фабрики за пелети описаха пред „ Телеграф “, че притежателите на предприятията пренасочват финансирането си към други планове, защото разноските им доста са се повишили, оттова и цената на продукцията, което от своя страна довежда и до по-слаб интерес към крайните консуматори.
Цените на пелетите са се вдигнали от 600 лева
за звук през март до 1000 лева за звук през октомври. В момента пелетите са в топ 3 по скъпотия сред другите способи на отопление, обясниха от дружество от сектора.

Заради инфлацията и по-слабото търсене на артикули не от първа нужда и други бизнеси са в затруднено състояние. Сред тях са производители на разнообразни артикули като дрехи и мебели. От началото на октомври на всеки 24 часа се появява публикация за банкрутирала компания или за продажба на компания.
Офертите за продажба са както за дребни хранилища
и цехове за произвеждане на пелети, по този начин и за огромни фабрики с чисто нови индустриални линии. Цените им стартират от 35 000 евро и доближават до 7 000 000 евро. Сред най-скъпите е цялостен агрокомплекс, за който купувачът би трябвало да брои 7 000 000 евро. Предприятието е на 20 км от Бургас и стопанисва повърхност 180 ха обработваема земя и 150 ха пасища, част от които са арендувани, а лични са 160 ха.
Притежава плантация, къща за посетители с ресторант и
детски ъгъл, има мандра, цех за пелети, плантация с животни, както и свободни 65 ха за създаване на оранжерии и фотоволтаичен парк. Пак наоколо до Бургас се продава и фабрика за пелети за 550 000 евро. Капацитетът на предприятието е 2 тона на час, като разполага с чисто нови индустриални линии.
Друга компания, учредена през 2015 година, се продава
от началото на месеца. Цената й е 1 400 000 евро и също е с предмет на активност произвеждане на пелети. Край Чепеларе и Дупница също има фабрики за пелети, които си търсят нови притежатели. Предприятията създават пелети, които пласират на родния пазар, само че поради повишаването на продуктите и високите цени
или се отхвърлят от бизнеса, или напряко банкрутират.
Някои от тях имат 10-годишна история, други работят неотдавна, само че не излизат на облага и са принудени да спрат активността си.

Много от банкрутиралите компании са производители на разнообразни артикули за експорт – от мебели до текстил. Сред апетитните оферти са цех за солидни мебели от дърво, както и огромно дружество за първокласно облекло.
Продава се цех за столове
от солидна дървесина за експорт. Собствениците му желаят 1 860 000 евро. Фабрика за пластмасови произведения се продава за 150 000 евро. Предприятието е учредено през 1985 година, като от 2004 година е със заменено име.

Произвежда разнообразни пластмасови произведения като закачалки за облекла, патентовани поставки за чаша в автомобил, прелки с приложение в производството на пчелен мед. Компанията работи главно за чужбина. В затруднено финансово положение са и някои предприятия от текстилната промишленост. Много от бизнесмените в този отрасъл пренасочват финансирането в различен бранш. Такъв е казусът с продажбата на бизнес за близо 3 000 000 евро. За 2 700 000 евро може да се купи дружество за
връхно облекло за експорт към Испания и Франция.
Производственият потенциал на компанията е 190 000 броя облекла на година. Фабриката реализира повсеместен цикъл на основаване на конфекция – от развиване на продукта през доставка на материали до производството и логистиката. Разполага с цялостен набор от професионално машинно съоръжение. Разпродава се и доста стока от банкрутирали магазини за облекла и обувки.

Десетки магазини в столицата са оповестени за обмен от частни правосъдни реализатори поради задължения. Три от комерсиалните обекти се намират на най-централната и известна улица в столицата – бул. „ Витоша “. Обект на прочут бранд за мъжка мода е разгласен за обмен с първична цена от 3,259 млн. лв..
Помещението е на две равнища, като общата повърхност
е 224 квадрата. Освен него се продава и различен обект на същата улица, като първичната цена е 1,6 млн. лв.. Третият е с най-ниска цена – 420 000 лв., само че и площта му е единствено 34 квадрата.

Останалите разгласи са за по-малки по повърхност магазини в разнообразни региони на столицата. Цените, за които се търсят купувачи, са от 48 000 за помещение от 50 квадрата
до 380 000 за 520 квадрата помещение.
В София са оповестени за обмен и три заведения, като едното е в „ Манастирски ливади “, другото е механа с барбекю на бул. „ Шипчески проход “, а третото се намира в квартал „ Лозенец “ и е минимум по повърхност – 87 квадрата.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР