Странно деформирани черепи на жени от древността са били открити

...
Странно деформирани черепи на жени от древността са били открити
Коментари Харесай

Сензационна находка: Странни пришълки от Балканите

Странно деформирани черепи на дами от древността са били открити от археолозите в Бавария. Откритието съставлява двойна сензация, включително и поради произхода на дамите, които вероятно са пристигнали от земите на днешна България.
Черепите наподобяват прекомерно необичайно – с неизмеримо изпъкнала челна кост. При разкопки в някои елементи на Бавария археолозите са разкрили необичайно издължени черепи на хора, множеството – дами, които са от към 500-та година след Христа. Първоначално никой не знаеше нищо за произхода на тези дами. Имаше догадка, че хуните са донесли в Европа традицията за изкривяване на черепите, защото в Средна Азия са открити сходни мостри, отбелязва " Зюддойче Цайтунг ".
Екип от антрополози и специалисти по популационна генетика в този момент потвърдиха, че всичките въпросни дами са пришълки и произлизат от напълно друг район. „ Геномният разбор сочи, че дамите с деформираните черепи имат най-голямо генетично подобие с днешните дами в България и Румъния “, споделя антропологът Йоахим Бургер, който е един от съавторите на оповестената студия в профилираното списание PNAS. По този метод учените за първи път потвърждават съществуването на женска миграция на огромни дистанции и в древността.
Удължената форма на главата е била постигана, като от най-ранно детство, когато костите на черепа са били към момента меки, главите на девойките са били пристягани с платнени ленти. Подобни практики е имало също и измежду коренното американско население, както и измежду членовете на племето Мангбету в Конго. Много постоянно по този метод е била подчертавана принадлежността към избран хайлайф или родова група, изяснява антроположката Михаела Харбек, една от съавторките на студият
Жените са били уважавани от локалните хора
Жените с високите чела явно са били на респект измежду баварското население, както демонстрират откритите гробове. „ Повечето от непознатите дами се били близки в културно отношение до локалните хора и са били съвсем асимилирани от тях “, споделя археоложката Бригите Хаас-Гебхард.
Традицията на удължение на черепите се задържа в средновековна Бавария към половин век, след което изчезва. В района на Черно море тя очевидно е останала непокътната по-дълго. Учените са изследвали наследствения материал на общо 41 души от Южна Германия, а в девет случая е разчетен целият геном.
„ Повече от изумително е събитието, че към 80 % от античните баварци са били с руси коси и сини очи. Такава периодичност през днешния ден се следи единствено в Скандинавия. Лично аз си представях по-различно пред-алпийската популация през пети век от Новата епоха “, споделя Йоахим Бургер. Известно е, че в края на 5-ти век е имало непрекъсната миграция от Черноморския район – най-вероятно от земите по протежението на Дунава. Ясно е също, че миграцията е била най-вече женска.
След дамите със необичайно издължените черепи на път са потеглили и други преселнички. Археолозите са разкрили в гробовете остатъци на дами от 6-и век, които произлизат от днешна Гърция и Турция. „ Това е неповторим образец за женска подвижност, която трансферира мост сред отдалечени културни пространства. Сигурно има и още доста непознати до момента явления, които са оформили генезиса на нашите едновремешни градове и села “, заключава Йоахим Бургер, представен от " Зюддойче Цайтунг ".
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР