Странни формирования на повърхността на Плутон, каквито не са наблюдавани

...
Странни формирования на повърхността на Плутон, каквито не са наблюдавани
Коментари Харесай

Възможно ли е да има живот на Плутон

Странни формирования на повърхността на Плутон, каквито не са следени до момента в Слънчевата система, сочат, че ледените вулкани са били дейни до релативно скоро на планетата-джудже, съобщи Агенция Франс Прес, базирайки се на резултати от проучване, оповестени в „ Нейчър комюникейшънс “.

Анализ на фотосите от сондата на НАСА „ Нови хоризонти “ сочи, че

вътрешната температура на Плутон е останала по-висока ,

в сравнение с се смяташе преди, за задоволително дълго време, с цел да бъде вероятен този феномен.

Вместо да бълват лава, ледените вулкани отделят „ гъста влажна примес от вода и лед, а евентуално даже и твърди съставни елементи като при ледниците “ на Земята, сподели за Агенция Франс Прес Келси Сингър, планетолог в Югозападния проучвателен институт в Колорадо, съавтор на проучването.

„ Знаем за съществуването на ледени вулкани на няколко луни в Слънчевата система като Тритон. Но тези на Плутон

наподобяват друго от всичко, което сме следили до момента “ ,

прибавя тя.

Ако станете очевидци на изригване на мразовит вулкан на Плутон, може да наподобява малко по-различно, в сравнение с очаквате. „ Леденият материал евентуално е по-скоро примес от лед и вода и наподобява на паста за зъби, до момента в който изтича от вулканичен отвор на повърхността на Плутон “, сподели Сингър.

„ Толкова е студено на повърхността на Плутон, че течната вода не може да остане там за дълго. В някои случаи потокът от материал е образувал солидните куполи, които виждаме, както и бабунестите терени, намиращи се на всички места в този район “, изяснява тя.

Когато „ Нови хоризонти “ прелетяла около този район, екипът не става очевидец на настояща интензивност на мразовит вулкан, само че съумяват да видят региона единствено за към ден.

Възможно е ледените вулкани да са към момента дейни.

„ Те биха могли да бъдат като вулканите на Земята, които остават спящи за известно време и по-късно още веднъж са дейни “, сподели тя.

Плутон в миналото е имал под земята океан и откриването на тези ледени вулкани може да допуска, че течна вода може към момента да бъде покрай повърхността на планетата. В композиция с концепцията, че Плутон има по-топъл интериор, в сравнение с се смяташе до момента, откритията повдигат

завладяващи въпроси за евентуалната обитаемост на планетата-джудже .

Това изобретение е „ доста значимо “, сподели пред организацията Линай Куик, експерт по криовулканизъм в галактическия център „ Годар “ на НАСА. „ То указва, че дребни галактически тела като Плутон, изгубили множеството от вътрешната си топлота от дълго време, съумяват да запазят задоволително сила за геологична интензивност “, изясни Куик.

„ Това може да ни разреши да създадем преоценка на вероятността за предпазване на вода в дребни ледени светове надалеч от Слънцето “, безапелационен е той.

Вижте още:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР