Страните трябва да разширят производството на соларни (слънчеви) панели, в

...
Страните трябва да разширят производството на соларни (слънчеви) панели, в
Коментари Харесай

МАЕ: Производството на соларни панели е прекалено концентрирано в Китай

Страните би трябвало да разширят производството на слънчеви (слънчеви) панели, в съпоставяне със сегашната централизация на производството в Китай. Така ще може да се подсигуряват сигурни доставки и да реализират задачите за понижаване на въглеродни излъчванията, обявиха от Международната организация по енергетика (МАЕ), представени от Ройтерс.

Според нов отчет на МАЕ, светът би трябвало да удвои до 2030 година настоящия си потенциал за произвеждане на " главните градивни детайли " за слънчеви панели, а точно: полисилиций, така наречен силициеви (соларни) вафли, кафези за слънчеви панели и други модули.

Отчасти с помощта на китайските вложения, слънчевата фотоволтаична технология, която преобразува слънчевата светлина в електричество, се трансформира в на ниска цена метод за генериране на сила в някои елементи по света.

През 2021 година в Китай беше съсредоточен 79% от индустриалния потенциал за полисилиций, отбелязва МАЕ, допълвайки, че впечатляващите 42% от това произвеждане се намират в провинция Синдзян. А там най-големият цех в страната съставлява самичък по себе си 14% от международния индустриален потенциал.

" Подобно равнище на централизация във всяка една световна верига на доставки би представлявало забележителна накърнимост ", споделя през Ройтерс изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол.

В отчета на МАЕ се показва, че скоро Китай ще създава съвсем 95% от международния полисилиций, както и слитъците и пластините по-надолу по веригата за основаване на цената.

" Ако има пожар или естествено злополучие наппимер, това може да има последствия за световния преход към чиста сила за повишение на цените и даже за съществуването на слънчева фотоволтаична сила. Затова предлагаме на държавните управления по света да прегледат този риск и даже да го понижат посредством диверсификация и предприемане на нужните ограничения ", уточни Фатих Бирол.

Под напън да понижи зависимостта от вноса на съветски газ, Европейският съюз даде обещание да направи " всичко належащо ", с цел да възвърне европейския потенциал за произвеждане на части за слънчеви съоръжения.

Европейските страни имат капацитета да създават частите за такива съоръжения по способи, при които се отделя по-малко въглерод, с помощта на високия дял на нуклеарни и възобновими енергийни източници в техните енергийни смеси, се споделя още в отчета на МАЕ.

Въпреки това организацията отбелязва, че сега единствено Швеция има задоволително ниски цени на промишлената сила, с цел да създава конкурентно артикули като силициеви (соларни) вафли.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР