Страните от Югоизточна Азия трябва да избегнат да бъдат използвани

...
Страните от Югоизточна Азия трябва да избегнат да бъдат използвани
Коментари Харесай

Китай предупреди страните от АСЕАН да внимават да не бъдат използвани за геополитически цели от великите сили

Страните от Югоизточна Азия би трябвало да избегнат да бъдат употребявани като " шахматни фигури " от великите сили, тъй като се намират в район, който е изложен на риск от смяна на геополитическото въздействие, предизвести през днешния ден китайският външен министър Ван И по време на своята политическа тирада в Джакарта, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Обръщайки се към секретариата на Асоциация на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в индонезийската столица, Ван И съобщи, че на огромна част от страните в района е налаган напън, с цел да вземат страна.

" Трябва да изолираме този район от геополитическите сметки. Оот това да бъде употребен като шахматна фигура, от съперничеството сред великите сили и от принудата ", съобщи той и добави, че " бъдещето на нашия район би трябвало да бъде в нашите лични ръце ".

Югоизточна Азия от дълго време е поле на геополитически търкания сред международните сили заради своето стратегическо значение. Страните в района към този момент се притесняват да не попаднат в центъра на съперничеството сред Съединените щати и Китай.

Речта на Ван И идва единствено няколко дни след неговото присъединяване в срещата на външните министри на страните от Г-20. В последните няколко седмици китайският външен министър направи редица визити в страните от района.

По време на срещата на Г-20 Ван И беседва с американския държавен секретар Антъни Блинкън. И двамата описаха първата си персонална среща от октомври насам като " откровена ". По време на срещата Ван е декларирал, че двете страни би трябвало да обсъдят установяването на правила за позитивно взаимоотношение и взаимно да поддържат регионализма в Азиатско-тихоокеанския район, съобщи през днешния ден самият китайски министър.

" Вашингтон се пробва да изиграе тайванската карта, с цел да наруши и възпре развиването на Китай, като изкривява политиката за обединен Китай ", съобщи Ван И, отговаряйки на въпрос, обвързван с Тайван, след края на своята тирада. Китай счита Тайван за своя територия и не се отхвърля от потреблението на мощ, с цел да обезпечи възможното обединяване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР