Страните от Вишеградската четровка - Полша, Чехия, Унгария и Словакия

...
Страните от Вишеградската четровка - Полша, Чехия, Унгария и Словакия
Коментари Харесай

Вишеградци настояват за по-бърз достъп до ваксини в ЕС

Страните от Вишеградската четровка - Полша, Чехия, Унгария и Словакия упорстват достъпът до ваксини в Евросъюза да бъде по-широк и по-бърз. Това може да включва оказването на по-голям напън на утвърдените производители да извършват договорните си отговорности, както и узаконяване на нови ваксини, оповестява ДПА.

"Няма източни и западни ваксини, има единствено ефикасни и неефикасни ", сподели унгарският министър председател Виктор Орбан на днешната среща на върха на районното обединяване, което включва Чехия, Унгария, Полша и Словакия. Премиерите на страните от Вишеградската четворка и Мишел се събраха през днешния ден в Кралския палат в Краков, с цел да отбележат 30-годишнината на районното обединяване и да обсъдят общи цели.

Унгария е единствената членка на Европейски Съюз, която употребява съветската ваксина "Спутник V ", въпреки управляващите в Чехия и Хърватия също да признаха, че обмислят сходна стъпка. Будапеща поръча количества и от препарата на китайската компания "Синовак ". Засега производителите на имунизацията "Спутник " не са кандидатствали за условно пазарно позволение от Европейската организация по медикаментите, съобщи на брифинг за медиите в Брюксел ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Словашкият министър председател Игор Матович съобщи, че "Спутник V " също е била измежду обсъжданите тематики по време на диалозите на днешната среща на върха, и добави, че споделя мнението на унгарския си сътрудник.
.
"Еврокомисията би трябвало да употребява икономическата мощ на Европейски Съюз, с цел да упражни напън върху огромните корпорации, с които сме подписали контракти, като едни от първите, още през лятото на предходната година ", сподели той.

Полският министър председател Матеуш Моравецки означи, че предплатените заплащания, направени от Европейски Съюз, са били употребявани от производителите на ваксини, с цел да вършат проучвания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР