Страните от т.нар. ядрена петорка разпространиха съвместно изявление, в което

...
Страните от т.нар. ядрена петорка разпространиха съвместно изявление, в което
Коментари Харесай

Петте водещи ядрени сили се обявиха против война помежду си

Страните от така наречен нуклеарна петорка разпространиха взаимно изказване, в което споделят, че тяхна първостепенна отговорност е да не позволяват експлоадиране на война сред страните с нуклеарно оръжие, както и да понижават стратегическите опасности.

Подписалите Съединени американски щати, Русия, Обединеното кралство, Франция и Китай препотвърждават предходни изказвания, че тяхното нуклеарно оръжие не е ориентирано против цели от тази петорка или против която и да е друга страна.

Въвеждането на координати на задачите става релативно бързо, само че сходен режим значи отбягване на нуклеарен удар поради механически или различен случай. Обикновено, заради това ракети на бойно въоръжение, са ориентирани към отдалечени региони на международния океан.

" Всеки от нас има желание да запази и да укрепва националните ограничения по попречване на несанкционирана или непреднамерена приложимост на нуклеарно въоръжение ", написа в взаимния текст.

" Заявяваме, че в нуклеарна война не може да има спечелили и тя в никакъв случай не трябва да бъде започвана. Доколкото използването на нуклеарно оръжие би имало дълбоки последствия, ние също по този начин удостоверяваме, че нуклеарните въоръжения - до момента в който не престават да съществуват - би трябвало да служат за отбранителни цели, да сдържат експанзия и да предотвратяват война. Смятаме, че разпространяването на такива въоръжения би трябвало да бъде предотвратено. "

Руското външно министерство твърди, че изказването е квалифицирано по съветска самодейност. По същото време представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че би трябвало да има среща на водачите на " нуклеарната петорка ", както и среща на върха на страните, непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, т.е. на същите тези пет страни.

" Подчертаваме устрема си да работим с всички страни за основаването на атмосфера на сигурност, по-благоприятна за напредъка в разоръжаването с последна цел построяването на свят, свободен от нуклеарно оръжие без да е накърнена чиято и да е сигурност ", написа още в декларацията.

" Възнамеряваме да продължим да търсим двустранни и многостранни подходи, с цел да заобикаляме военната борба, да укрепваме стабилността и предсказуемостта, да покачваме равнището на взаимно схващане и доверие и да предотвратяваме конкуренцията във въоръжението, която на никого няма да донесе полза и ще се трансформира в опасност за всички. Изпълнени сме с решителност да водим градивен разговор на основата на взаимно почитание и признание ползите и загрижеността си в региона на сигурността. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР