Страните от НАТО и ЕС настояват за по-добро проследяване на

...
Страните от НАТО и ЕС настояват за по-добро проследяване на
Коментари Харесай

НАТО и ЕС с опасения за контрабанда на оръжие от Украйна към Европа

Страните от НАТО и Европейски Съюз упорстват за по-добро следене на оръжията, доставени на Украйна в отговор на опасенията, че незаконни групи ги изнасят контрабандно от страната към черния пазар на Европа, предава Financial Times.

Откакто Русия стартира войната си против Украйна, западните страни дадоха обещание повече от 10 милиарда $ военна поддръжка, от портативни ракетни установки и бронирани транспортни средства до пушки и големи количества муниции.

" Всички тези оръжия кацат в Южна Полша, изпращат се до границата и по-късно просто се разпределят на разнообразни транспортни средства: камиони, микробуси, от време на време частни коли ", сподели един от западните чиновници. " И от този миг нататък сме изцяло неосведомени за тяхното местонахождение и нямаме визия къде отиват, къде се употребяват или даже дали остават в страната. " Потенциалът американските оръжия, изпратени в Украйна, да попаднат в неверни ръце, е " едно от съображенията " поради " предизвикателната обстановка " на място в страната, сподели Бони Дениз Дженкинс, заместник-министър на Съединени американски щати по контрола на въоръженията и интернационалната сигурност, във вторник.

Юрий Сак, консултант на министъра на защитата на Украйна, сподели: " Всяко придвижване на оръжие в Украйна или отвън Украйна – когато такова придвижване е належащо за ремонт – се следи доста деликатно и се управлява както от Украйна, по този начин и от нашите интернационалните сътрудници. " " Трудно е да се избегне трафикът или контрабандата – не го постигнахме в някогашна Югославия и евентуално няма да го избегнем и в Украйна ", сподели Яна Чернохова, чешкият министър на защитата, пред кореспонденти в Прага в петък. Тя сподели, че има вяра, че страните донори ще подхващат всички нужни стъпки за следене на оръжията, само че предизвести, че няма да е допустимо да се наблюдава всеки един детайл.

Европол съобщи през април, че нейните следствия демонстрират, че трафикът на оръжия от Украйна за доставка към проведени незаконни групи в блока е почнал и е евентуална опасност за сигурността на Европейски Съюз, съобщи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР