Страните от източния фланг на НАТО, сред които и България,

...
Страните от източния фланг на НАТО, сред които и България,
Коментари Харесай

Страните от Б-9 призоваха за засилено американско присъствие по изтчния фланг на НАТО

Страните от източния фланг на НАТО, измежду които и България, приканиха за усилване на военното наличие на Съединени американски щати в района. Държавите от така наречен Букурещка деветка (Б-9) насочиха своя зов още преди броени месеци, след което Литва направи срещата на върха на Алианса през юли.

Трябва да създадем всичко належащо, " с цел да увеличим американското наличие в нашия район, на източния фланг на НАТО, що се отнася до бойци и военна техника, съобщи румънският министър на външните работи Богдан Ауреску след среща с сътрудниците си от Б-9 в полския град Лодз. Той се аргументира, че солидната защита ще послужи като мощен възпиращ фактор пред дестабилизиращото държание на Русия.

Румънският външен министър прикани за повече противовъздушна защита, по-голям зенитен потенциал на територията на страните от Б-9 и повече средства за наблюдаване и разузнаване. Форматът включва България, Румъния, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Литва, Латвия и Естония.

Междувременно 101-ва въздушнодесантна дивизия на Съединени американски щати, дислоцирана в Румъния, организира гала и проява на въздушна офанзива във връзка ротацията на бригадата " Страйк " с бригадата " Бастон ".

 
Войната, която се води оттатък границата, е в съзнанието на всички. Но ние сме тук, с цел да бъдем добър сътрудник на нашите съдружници тук, в Източна Европа. Укрепваме и подсигуряваме, че сме подготвени за всичко, което ще последва, и че те също са подготвени. Уверяваме нашите съдружници, че ще бъдем стабилен и благонадежден сътрудник.
полк. Кевин Шарп, пълководец на 1-ви бригаден военен екип, 101 въздушнодесантна дивизия

Церемонията се състоя във военновъздушната база в източната част на страната, където войските укрепват източния фланг на НАТО. Високопоставени военни представители обявиха, че ротацията акцентира уговорката на Съединени американски щати към съдружниците им от НАТО и към Румъния.

 
Това, на което станахте очевидци през днешния ден, беше прехвърлянето на властта на една бригада от 101-ва въздушнодесантна дивизия към друга. То съставлява ангажимент на армията на Съединените щати, към нашите съдружници от НАТО и към Югоизточна Европа.
генерал-майор Джоузеф МакГий, командващ 101-ва авиационна дивизия във Форт Кембъл

В момента американски и други войски на НАТО вземат участие в морски и въздушни учения в Румъния, защото алиансът се стреми да укрепи сигурността на югоизточния си фланг на фона на войната на Русия в Украйна. Те са част от поредност учения, които започнаха по-рано този месец и в които вземат участие 3400 военнослужещи от 12 страни - членки на Алианса, и някои партньорски страни.

Румъния, която се причисли към НАТО през 2004 година, играе все по-голяма роля в алианса по време на войната, в това число като хазаин на срещата на външните министри на НАТО през ноември.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР