Страните от Г-7 обещаха общо днес 7,5 милиарда долара за

...
Страните от Г-7 обещаха общо днес 7,5 милиарда долара за
Коментари Харесай

Страните от Г-7 ще отпуснат общо 7,5 милиарда долара за ваксинационната кампания срещу КОВИД-19

Страните от Г-7 дадоха обещание общо през днешния ден 7,5 милиарда $ за световната имунизационна акция против КОВИД-19, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В изказване, публикувано след виртуалната среща на върха на групата, тя удостоверява своята поддръжка за един обективен достъп до ваксини. С обещаните през днешния ден още 4 милиарда $, помощта на Г-7 за световната имунизационна акция възлиза на общо 7,5 милиарда $.

След срещата немската канцлерка Ангела Меркел сподели, че може да се наложи Германия и други страни да дадат някои от запасите си от ваксини за разрастващите се страни, защото единствено имунизирането на цялото население на планетата ще постави завършек на пандемията, съобщи Ройтерс.

Лидерите от групата също така обявиха, че желаят тази година да бъде повратна за мултилатерализма след четирите години на едностранни дейности при предходния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, заяви още Агенция Франс Прес.

„ Германия отпуска спомагателни 1,5 милиарда евро за битката против коронавирусната пандемия, съобщи Франс прес.

Новината заяви на виртуалната среща на върха на Г-7 през днешния ден немският министър на финансите Олаф Шолц.

Германия към този момент отпусна 600 милиона евро за битката против коронавирусната пандемия. Допълнителните 1,5 милиарда евро се обезпечават за програмата за ваксини КОВАКС, за Световната здравна организация (СЗО) и за други структури, като парите ще са за финансиране на ваксини, лекарства и проби, акцентира Шолц. От тези пари 500 милиона евро ще отидат за проучвания на имунизациите.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели, че Европейски Съюз ще удвои финансовия си принос за КОВАКС до 1 милиард евро. Освен това съюзът ще отпусне и 100 милиона евро за поддръжка на имунизационните акции в Африка в партньорство с Африканските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите.

Съединени американски щати пък дадоха обещание на срещата на върха на Г-7 4 милиарда $ за КОВАКС - механизъм по линия на Организация на обединените нации, основан за да се обезпечат тази година ваксини против КОВИД-19 за популацията на близо 200 страни и територии по света.

В навечерието на срещата на върха на Г-7 френският президент Еманюел Макрон съобщи от страниците на в. " Файненшъл таймс ", че е нетърпимо това, че бедните страни са изоставени. Той прикани богатите страни да изпратят от 3 до 5 % от наличните си дози на Африка доста бързо.

При откриването на срещата на Г-7 през днешния ден английският министър председател Борис Джонсън съобщи, че би трябвало да се обезпечи всеобща имунизация на международното население. Това е световна пандемия и всички би трябвало да напредват с имунизирането дружно, тъй като не е от никаква изгода дадена страна да е изпреварила другите във имунизирането, сподели той.

Искаме да работим дружно за това да се възстановим и да бъдем по-силни след пандемията, сподели Джонсън.

Г-7 ще търси групов метод към Китай

Световните водачи, обединени в групата Г-7, обявиха през днешния ден, че ще търсят групов метод към Китай в противопоставяне на " непазарно насочените " политики и практики, с цел да обезпечат обективна многостранна международна търговия, съобщи Ройтерс.

С цел да подкрепим обективна и взаимноизгодна международна икономическа система за всички, ще се ангажираме с други, изключително със страните от Г-20, в това число огромни стопански системи като Китай, уточни групата в официално съобщение след виртуалната среща на водачите през днешния ден.

Като водачи ще се консултираме между тях по групови подходи по отношение на непазарно насочени политики и практики и ще си сътрудничим с други за справяне с значимите международни проблеми, които оказват въздействие върху всички страни, се показва в документа.

Ще отстояваме отворените стопански системи и общества, ще насърчаваме международната икономическа резистентност, декларират водачите на Г-7, които ръководят най-силните международни стопански системи, с комбинирана мощ от 40 трлн. $ или съвсем половината от цялата световна стопанска система.

Страните от Г-7 се ангажират да си сътрудничат за осъвременена, по-свободна и учредена на по-справедливи правила многостранна комерсиална система, която отразява нашите полезности и обезпечава уравновесен напредък, с една реформирана Световна комерсиална организация в нейния център.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР