Страните от Европейският съюз (ЕС) постигнаха съгласие за забрана на

...
Страните от Европейският съюз (ЕС) постигнаха съгласие за забрана на
Коментари Харесай

Колко петрол внася ЕС от Русия и кои страни са най-зависими?

Страните от Европейският съюз (ЕС) реализираха единодушие за възбрана на по-голямата част от вноса на съветски недопечен нефт и петролни артикули с най-новия пакет от наказания, наложени в отговор на нахлуването на Москва в Украйна, написа Ройтерс в резюме по тематиката.

Забраната за съветски недопечен нефт, внасян по море, ще бъде въведена поетапно в границите на шест месеца, а за морския импорт на рафинираните нефтени артикули - на осем месеца. От възбраната се изключват доставките по петролопровода " Дружба ", който зарежда рафинерии в Източна Европа и Източна Германия.
Въпреки това доста европейски купувачи непринудено се отхвърлиха от поръчките на съветски нефт или оповестиха проекти за последователното му изключване, което значи, че вносът на съветски нефт ще бъде понижен с към 90 на 100.

Колко съветски нефт внася Европейски Съюз?

Европа получаваше съвсем половината от целия съветски експорт на недопечен нефт и петролни артикули преди нахлуването на Русия в Украйна, съгласно данни на Международната организация по силата (МАЕ).
Вносът на Европейски Съюз през 2021 година е възлизал на 2,2 милиона барела недопечен нефт дневно, което включва 0,7 милиона барела по тръбопроводи, както и 1,2 милиона барела рафинирани петролни артикули, съгласно МАЕ.

Кои страни внасят най-вече съветски нефт?

Германия е най-големият покупател на съветски нефт измежду страните членки на Европейски Съюз, внасяйки на ден по 687 000 барела недопечен нефт и 149 000 барела рафинирани петролни артикули през ноември 2021 година, сочат данните на МАЕ.

Също по този начин федералната република е и най-големият вносител в Европейски Съюз на съветски тръбопроводен недопечен нефт, като страната е получила от Русия 555 000 барела дневно през 2021 година. За същия интервал Полша е внасяла на ден по 300 000 барела тръбопроводен недопечен нефт.

Доставките и за двете страни (Германия и Полша) са осъществени по северното отклонение на тръбопровода " Дружба " - главният директен маршрут за експорт на съветски нефт за Европа.

Нидерландия, която е основен търговски хъб на Стария континент, е вторият по размери вносител на съветски недопечен нефт и максимален вносител в Евросъюза на съветски рафинирани артикули. През ноември 2021 година нидерландците са внасяли по 414 000 барела недопечен нефт на ден и 335 000 барела рафинирани петролни артикули с генезис от Русия, което се равнява на 23 % от общия им импорт.

Кои страни от Европейски Съюз са най-зависими?

Държавите, получаващи черното злато от южния маршрут на петролопровода " Дружба ", минаващ през територията на Украйна, са изключително подвластни от вноса на съветски недопечен нефт. През ноември предходната година от Русия бяха получени 92 на 100 от петрола, импортиран в Словакия.
За страните от Общността, които внасят нефт по море, съветската суровина е представлявала 87 на 100 от импортираните размери нефт в Литва и 84 на 100 в Финландия през ноември 2021 година, демонстрират данните на МАЕ. И двете страни обявиха, че преустановяват закупуването на нефт от Русия.

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР