Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно

...
Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно
Коментари Харесай

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят дефинитивно вноса на съветски газ с въвеждането на ограничения, целящи да забранят достъпа на съветски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

Неотдавна Европейският съвет и Народното събрание реализираха консенсус по нови разпореждания, които дават на страните – членки на Европейски Съюз, пълномощието да подхващат дейности против съветски и беларуски субекти, които не престават да внасят съветски газ в Европа. Тези дейности включват закупуване на потенциал за импорт в сериозни за Европейски Съюз терминали и тръбопроводи, макар пълномащабната инвазия на Русия в Украйна.

Очаква се това краткотрайно съглашение да получи утвърждение и приемане от двете институции, като кулминационната точка му ще бъде последният законодателен стадий преди евродепутатите да гласоподават проектите, евентуално през идната година.

Според Европейския съвет тези оферти дават приоритет на отбраната на “ ” на страните – членки на Европейски Съюз, като в същото време регистрират задачите за сигурност на доставките и диверсификация. Ако бъде публично глобено, препоръчаното законодателство ще даде опция на притежателите на инфраструктура за импорт на газ в Европейски Съюз да пресечен връзките си с фирмите, внасящи съветски газ, без да бъдат подложени на обилни финансови наказания за нарушение на договорите.

Освен това тези нови правила имат за цел да проправят пътя за понижаване на последните останки от вноса на газ в Европейски Съюз от Русия – главен снабдител на газ за Европа преди спора в Украйна, почнал през февруари предходната година.

След експлоадирането на спора редица страни от Европейски Съюз започнаха ограничения за понижаване на зависимостта от съветския газ. Едновременно с това Москва ограничи доставките по своите газопроводи, като понижи за неопределен срок потока по газопровода “Северен поток 1 ”.

Понастоящем Европейски Съюз зависи от Русия за към 10% от своя газ, внасян най-вече посредством танкери, пренасящи полутечен природен газ. Въпреки това някои държави-членки, като Австрия и Унгария, разчитат в огромна степен на съветските доставки.

Експертите допускат, че рецесията с доставките на газ в Европа е почнала да се стабилизира след разстройствата, породени от затварянето на съветските газопроводи. Рекордно високи равнища на предпазване на газ бяха достигнати при навлизането в зимния сезон, а международният пазар чака нови източници на полутечен природен газ през идващите две години.

Анализаторите на HSBC предвиждат , че при естествени зимни температури газовите складове на блока ще останат цялостни с над 40% до края на зимата – количество, което е доста над дълготрайната междинна стойност. Дори и при положение на два месеца с температури под междинните, газовите запаси ще надвишават 30% от потенциала си до март 2024 година, което HSBC смята за “ “.

Банката предвижда спад на цените на едро на природния газ за Европа до 2026 година с стартирането на нови планове за полутечен природен газ в Съединени американски щати и Катар, които се чака да усилят предлагането на пазара.

HSBC предвижда, че европейският бенчмарк за газ ще бъде приблизително $13.20 за милион английски термични единици (mBtu) през 2024 година, спрямо над $40/mBtu през 2022 година, когато Русия спря доставките на газ за Запада. До 2026 година европейският газов бенчмарк може да намалее до $10/mBtu, съгласно прогнозите на HSBC.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР