Страните от Европейския съюз одобриха исторически закон, който ще гарантира,

...
Страните от Европейския съюз одобриха исторически закон, който ще гарантира,
Коментари Харесай

Без коли на бензин и дизел след 2035 г.: Какво са е-горива и климатично неутрални автомобили?

Страните от Европейския съюз утвърдиха исторически закон, който ще подсигурява, че всички нови коли, продавани от 2035 година нататък, би трябвало да имат нулеви излъчвания. Единствено Полша гласоподава срещу закона, а България, Румъния и Италия се въздържаха.

Изключение ще бъде правено за новите коли, които се движат на климатично-неутрални горива, така наречен синтетични или е-горива.

Изключения ще се позволяват единствено за колите, които употребяват щадящи природата горива

Решението се забави с няколко седмици, откакто немският министър на превоза се разгласи в последния миг против проекта и изиска контрактуваното изключение за климатично неутралните горива. Компромисът сред Брюксел и Берлин беше реализиран през уикенда, което направи допустимо утвърждението на проекта.

Очакваше се новият закон да направи невъзможна продажбата на коли с мотори с вътрешно горене в Европейски Съюз от 2035 година Въпреки това изключението, извоювано от Германия, ще помогне на обичайни коли, макар че климатично неутралните горива към момента не се създават в огромен мащаб.

Снимка: iStock

Какво съставляват е-горивата?

Е-горивата - е-керосин, е-метан или е-метанол, се създават посредством синтезиране на уловени излъчвания на въглероден диоксид и водород благодарение на електричество от възобновими енергийни източници.

Проучването, съгласно което мусаката се оказа нездравословна за климата, още веднъж повдигна въпроса за това каква щета нанасяме на природата

Те изпускат въглероден диоксид в атмосферата, когато се употребяват в мотора, само че концепцията е, че са климатично неутрални, тъй като тези излъчвания са равни по размер на уловените при производството им.

Кой ги създава?

Повечето огромни автопроизводители залагат на електрическите автомобили на акумулатори – технология, която към този момент е добре развита, с цел да понижат фрапантно нездравословните излъчвания.

Големите петролни компании, както и значителен брой автомобилни компании, пазят е-горивата, защото не желаят колите им да станат прекомерно тежки, което на този стадий е неизбежно, защото батериите за електрическите автомобили към момента тежат доста.

Данните са от английско изследване, съгласно което индустриалният развой на една тава с мусака нанася най-голяма щета на околната среда. Вярно ли е това?

Освен това е-горива към момента не се създават в промишлен мащаб. Първият по рода си цех за такива горива проработи в Китай през 2021 година Амбицията му е да създава 550 милиона литра годишно. През 2024 година компания панира да отвори сходен цех в Норвегия, който да създава авиационно гориво.

Снимка: iStock

Пътят към чистия въздух

Според Европейската комисия леките коли и микробусите са виновни надлежно за към 12% и 2,5% от общите излъчвания на въглероден диоксид в Европейски Съюз.

По-рано този месец Организация на обединените нации предизвести, че светът евентуално няма да успее да реализира задачата за ограничение на повишението на световните температури до 1,5 градуса.

Въвеждане на нискоемисионни зони за битово отопление

Новият закон на Европейски Съюз ще изисква от 2035 година всички продавани нови коли да имат нулеви излъчвания, а от 2030 година - 55% по-ниски излъчвания спрямо равнищата през 2021 година Късното опълчване на Германия пристигна, откакто страните от Европейски Съюз и политиците към този момент бяха договорили последователното прекъсване на излъчванията до 2035 година и провокира гнева на някои дипломати от Европейски Съюз.

„ Порше “ и „ Ферари “ са измежду поддръжниците на е-горивата, в които те виждат метод да избегнат натоварването на своите коли с тежки акумулатори. Други производители обаче, като „ Фолксваген “, „ Мерцедес “ и „ Форд “, ще употребяват електрическите транспортни средства, с цел да понижат въглеродните излъчвания.

Против закона

Полският министър по климатичните въпроси Анна Москва уточни, че възбраната " ще бъде унищожителна за нашите стопански системи и жители ".

Страната е четвъртият максимален замърсител на въздуха след Китай, Съединени американски щати и Европейски Съюз

Италианският министър на екологията Пикето Фратин съобщи, че се е въздържал, защото Италия желае да бъда направено изключение и за колите, ползващи биогорива.

Европейският парламент обаче може да се опълчи на договорката през идващите седмици, защото технологията за производството на е-горива, извличани от водата и въглеродния диоксид благодарение на възобновима сила, е мощно спорна.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР