Страните от Европейския съюз не успяха в понеделник да се

...
Страните от Европейския съюз не успяха в понеделник да се
Коментари Харесай

Въглищата пак разделиха Европа, сега за енергийната реформа

Страните от Европейския съюз не съумяха в понеделник да се спогодят за плануваните нови правила за енергийния пазар, откакто се сблъскаха към предложение за удължение на дотациите за въглищни централи и напън за разширение на държавната помощ за други електроцентрали.

Срещата на министрите на енергетиката на Европейски Съюз в Люксембург завърши без обща позиция по отношение на промените, които имат за цел да избегнат повторението на миналогодишната енергийна рецесия, когато рекордно високите цени на газа оставиха потребителите с скок на сметки за сила. Това няма да разреши започване на договаряния с Европейския парламент по окончателното приемане на законодателството.

Разговорите бяха усложнени от закъснялото предложение на Швеция, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз, да се разреши на страните да удължат дотациите по механизма за потенциал за въглищни електроцентрали, които заплащат се заплащат на производителите, с цел да ги поддържат в подготвеност при положение на потребност.

Предложението се връща при посланиците на Европейски Съюз в Брюксел в търсене на компромис, откакто те не съумяха да го намерят предишния петък. Енергийните министри също се разделиха, като 14 страни, главно от западна и северна Европа дефинираха като недопустимо удължаването на субсидирането, до момента в който останалите, водени от Полша, настояха финансирането да продължи и след 2028 година

Запитан за предлагането за въглищата, шведският министър на енергетиката Еба Буш сподели, че обезпечаването на устойчиво произвеждане на електрическа енергия в Полша, която граничи с Украйна, може да й помогне да поддържа Украйна с аварийна сила.

Полша, която получава към 70% от силата си от въглища, може да удължи своята скица за подкрепяне на въглищни централи, евентуално до 2028 година, според предлагането.

Държави, в това число Австрия, Белгия, Германия и Люксембург, се опълчиха, като споделиха, че този ход ще подкопае задачите на Европа за битка с изменението на климата.

 Брюксел разгласи, че Европейски Съюз към този момент не е енергийно подвластен от Русия Брюксел разгласи, че Европейски Съюз към този момент не е енергийно подвластен от Русия

Проектопредложението, забелязано от Ройтерс, би разрешило на съществуващите механизми за потенциал краткотрайно да отстранен ограничаването за излъчвания на CO2 - което разрешава на въглищните централи да вземат участие, в случай че не съумеят да привлекат задоволително нисковъглеродни източници и в случай че Европейската комисия утвърди освобождението.

" За някои от нас сигурността значи пазари на потенциал ", сподели полският министър на климата Анна Москова по-рано в понеделник.

Не е известно каква позиция е изразила България, защото формалното прессъобщение на Министерството на енергетиката не визира противоречивите въпроси, а новият енергиен министър Румен Радев не ги разяснява пред медиите.

Въглищата са изкопаемите горива, отделящи най-вече CO2. Учените споделят, че използването му би трябвало да намалее внезапно през това десетилетие, в случай че светът желае да избегне най-тежките въздействия от изменението на климата.

 Светът се затопля с нечуван ритъм през последните 10 години Светът се затопля с нечуван ритъм през последните 10 години
Държавна помощ

Министрите също не съумяха да реализират единодушие по разпоредбите, уреждащи държавната поддръжка за възобновими и нуклеарни електроцентрали, като Германия и Франция имаха несъгласия по въпроса.

Германия, Австрия и Нидерландия обявиха, че допускането на контракти за електрическа енергия с закрепена цена сред страната и електроцентралите, може да изкриви единния пазар на Европейски Съюз.

" Това може да докара до изкривявания на пазара, защото огромни елементи от пазарите могат да станат негъвкави, а също и до деформиране на равните условия във връзка с цените в Европа ", сподели на срещата немският министър на стопанската система и климата Роберт Хабек.

Опасенията са ориентирани към евентуалното потребление на тези дотации за френските нуклеарни централи.

Френският министър на енергетиката Агнес Пание-Рунашер се опълчи на апела за ограничение на потреблението на сходни контракти, които съгласно нея " заплашват задачата за сигурност на доставките и отбрана на потребителите ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР